Els delictes augmenten un 19% a Barcelona

Els furts, que constitueixen un 59% dels fets delictius que es produeixen a la ciutat, experimenten la pujada més important, situant-se un 19% per sobre respecte el període anterior.

Podem discutir sobre si Barcelona és més o menys segura que altres ciutats germanes, fins i tot podem dir sobre la percepció de seguretat, molt subjectiva. El que no ofereix cap dubte és la dada que durant el període comprès entre els mesos de gener i agost els fets delictius registrats a Barcelona han pujat un 19% respecte el mateix període de l’any passat. A la nostra ciutat es produeixen el 39,1% dels fets penals que tenen lloc a Catalunya, on els fets delictius també han augmentat un 11,77 % durant els darrers 12 mesos. Houston, ara sí que tenim un problema.

Tot i l’esforç visible de la policia per eradicar la lluita contra el terrorisme gihadista, per minimitzar els robatoris amb força a interior de domicili i per controlar els manifestants i els contramanifestants el fet és que es multipliquen els robatoris i furts, uns delictes que transmeten una gran inseguretat a la ciutadania i els turistes. Sembla un cas d’aquells en què la manta no dóna més de sí, o bé ens tapem els peus o el cap.

Una batalla perduda
Els furts, més petits o més grans, són un bon exemple de per on s’està perdent la batalla. Al voltant d’un 55% dels que es denuncien tenen lloc a Barcelona, on durant aquest període s’han registrat 86.834 fets, un 19% per sobre respecte el període anterior. A l’interior dels establiments comercials i locals de restauració així com en el transport suburbà és on es manifesta més l’increment.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana patrullen regularment en les zones on es produeixen més aglomeracions i, certament, es detenen carteristes professionals, i s’ha aconseguit que es prohibeixi l’accés al metro a alguns habituals. Però la dotació de policia sembla insuficient a la vista de l’increment registrat, i també a la vista de la sensació d’impotència que transmeten els agents quan les víctimes reclamen una solució. Si no enxampen el carterista in fraganti la denúncia es converteix en mera burocràcia per a l’asseguradora.

Tant la Generalitat com l’Ajuntament s’han compromès a redistribuir els agents existents i adaptar-se a la situació, però no es contempla ampliar plantilles. I s’han redoblat esforços legals, com una iniciativa de la Guàrdia Urbana per imputar un innovador delicte continuat de furt als delinqüents més actius.

Especialistes en rellotges
Pel que fa als robatoris amb violència i intimidació a l’espai públic, han pujat un 19%, passant dels 3694 fets als 4396 comesos enguany, la qual cosa representa que es denuncien 366 fets al mes. Aquest increment es manifesta sobretot per la presència de grups especialitzats en robatoris de rellotges de luxe. En aquest cas, les unitats especialitzades realitzen dispositius d’investigació fent seguiment de grups especialitzats de delinqüència urbana dedicada a aquest tipus de delictes.

L’augment de robatoris amb violència a establiments comercials és sostingut, passant de 580 a 709 fets durant aquest any.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s