Un record de la presó de Les Corts

Poca gent coneix que a l’espai que avui ocupa el Corte Inglés de la Diagonal abans hi haver, durant el franquisme, una presó de dones. Per evitar aquest desconeixement l’Ajuntament ubicarà un memorial que explicarà part de la història fosca de Les Corts. El memorial s’ubicarà al xamfrà de muntanya del costat de Besòs de l’encreuament entre els carrers de Joan Güell i d’Europa, on actualment hi ha uns tòtems informatius provisionals, instal·lats el 2014, que esdevindran permanents.

Al seu voltant i sobre un terra pavimentat amb peces de basalt, s’hi afegirà un monument minimalista, format per les sis pedres d’escullera amb inscripcions que combinaran informacions històriques sobre el que va ser la presó de dones durant el franquisme i informacions geològiques i de procedència de les pedres.

La vorera del carrer d’Europa s’ampliarà dos metres, ja que s’hi eliminarà la filera d’aparcament i de contenidors i s’hi renovarà tot l’arbrat i la il·luminació per formar un espai de passeig integrat.

Un espai de repressió
Entre els anys 1939 i 1955, a la presó de dones de les Corts es van tancar moltes dones, en molts casos, per motius polítics, i onze d’aquestes preses van ser afusellades al Camp de la Bóta. La presó va tancar l’any 1955, després que les carcelleres de l’ordre religiosa que gestionava la institució aconseguissin permutar la finca.

El cost de l’execució del projecte serà d’uns 202.000 euros, que finançaran el Comissionat de Programes de Memòria i el Districte de les Corts. Es preveu que les obres comencin el gener del 2019 i durin sis mesos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s