Els nens s’estressen per culpa dels pares

Els menors es tenen major capacitat d’adaptació, per la qual cosa solen assumir millor que els adults la tornada a la rutina diària.

Els pares i mares han de servir d’exemple als fills però en algunes coses encara tenim molt per aprendre dels petits. Tot l’estrès que viuen entorn a la tornada a l’escola té molts més a veure amb la nostra actitud negativa que amb una suposada depressió preescolar.

Tot i que els nens sempre volen allargar les vacances i ho expressen amb molta vehemència el cert és que són més flexibles i adaptatius als canvis. “El seu procés d’aterratge sigui més senzill”, explica el psicopedagog i professor de Psicologia de la Universitat Abat Oliba CEU, Ramón Novella. A més, el reingrés en la vida escolar té altres al·licients que fan més suportable la volta. “Encara que a molts els costi tornar, en altres casos també es dóna l’efecte contrari de tenir la il·lusió pel retrobament amb els amics”, afegeix.

Són els adults els que viuen pitjor el reingrés en la rutina. De fet, en el cas que els nens desenvolupin alguna cosa semblant a una “síndrome postvacacional”, aquesta sol donar-se com a rèplica de l’actitud dels seus pares. “En moltes ocasions, la síndrome postvacacional dels nens ve generada pels seus propis pares”. Per tant, subratlla Novella, aquests han de procurar “donar exemple amb el seu comportament. Si contínuament estan transmetent el pesar pel final de les vacances i la tornada a la feina, vulguin o no, estaran generant en els seus fills la mateixa actitud de queixa i negativisme”.

En el cas que el menor estigui vivint amb anormal angoixa el reingrés a les aules, hi ha símptomes que ajudaran a detectar-ho. “La comunicació difícil, el rebuig a parlar del nou curs, els nervis, les dificultats en el somni o en l’alimentació, són senyals d’alerta”, enumera Novella.

Cal un període d’aclimatació
Aquest expert també jutja innecessari establir un període d’aclimatació previ al període lectiu. I ho considera així perquè pressuposa que les vacances no han significat una ruptura radical amb els hàbits de la resta d’any, fractura que cal evitar. “Les vacances són per descansar però no per perdre les rutines i els hàbits. Quan un nen trenca totalment el ritme durant les vacances se li fa més difícil la incorporació al ritme escolar. És recomanable que durant les vacances els nens segueixin amb un ritme i uns horaris dins d’un ambient de descans i canvi d’activitat”, destaca Novella.

En el cas que el mes de setembre ofereixi canvis importants en la vida del nen, com l’inici de nou cicle o l’entrada en un centre diferent, és recomanable “anticipar-se a les novetats i explicar adequadament què passarà en aquest futur pròxim, com seran les coses, quines experiències es viuran. I després és important, durant els primers dies estar molt atents a les reaccions del nostre fill per poder ajudar-lo de la millor manera”, suggereix aquest professor de la UAO CEU.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s