Cau la reputació internacional de Barcelona? De veritat?

City_Reptrak_2018

És notícia que Barcelona ha caigut del Top 10 de ciutats amb més reputació del món, un rànquing elaborat per la consultora Reputation Institute i conegut popularment com CityRepTrak. De seguida alguns han posat el crit al cel i han culpat l’alcaldessa, el procés independentista, els fets d’octubre… Hi ha acusacions per a tots els gustos. Però, fem un cop d’ull a l’informe per veure què hi ha al darrera d’aquesta valoració negativa.

Per començar és una de tantes classificacions de les que es fan i es desfan. Quan la valoració ens interessa, per bé o per mal, la col·loquem en primera plana. I si no ens interessa la releguem a un segon terme, o la fem desaparèixer. El fet que durant 2017 Barcelona fos una de les ciutats més reputades del món, per davant de Madrid, per exemple, no va merèixer primeres planes als diaris, ni l’any passat ni els anteriors.

Les ciutats, en crisi
El primer que destaca de l’informe és que les grans ciutats en general perden en reputació i en suport (-1,1 punts i -3,5 respectivament). O sigui que podríem dir que les ciutats estan en crisi. En general en els països més desenvolupats els enquestats han valorat millor les ciutats estrangeres que les pròpies, excepte al Regne Unit i a Rússia.

En segon lloc hem de veure en què consisteix exactament l’objecte d’estudi. Segons la consultora els atributs clau per tenir una bona reputació són seguretat, bellesa i lideratge. Tots tres representen gairebé un 33%, i tots tres van a la baixa a tot arreu. De fet la bellesa, el carisma de les ciutats, ha quedat per darrera de la seguretat després de set anys. Aquests canvis òbviament han perjudicat Barcelona, afectada per l’impacte de l’atemptat terrorista del 17 d’agost de 2017 i per la feblesa institucional de l’alcaldia. Per no parlar de la campanya en contra de la ciutat, més o menys interessada, per part de la premsa estatal.

Molts canvis al Top 10
El rànquing està encapçalat per Tòquio. Segueixen la capital japonesa Sidney, Copenhaguen (la ciutat més segura segons les enquestes), Viena, Estocolm, Venècia, Roma, Zurich, Munich i Montreal. Barcelona és la quinzena però és que Londres queda en el lloc 17, Dublin en el 18, Madrid en el 19, Berlin en el 20, Amsterdam en el 22, Frankfurt en el 23 i Nova York en el 24. Madrid ha pujat en valoració respecte a l’any passat però segueix per darrera de Barcelona tot i ser la capital d’Espanya…   Només 4 ciutats es mantenen del rànquing de 2017: Sidney, Copenhaguen, Viena i Estocolm .

Percepcions i realitats
Sorprèn que la reputació de Barcelona caigui mentre multinacionals d’arreu del món busquen oficines a Barcelona per instal·lar-s’hi. Com s’explica? Doncs perquè aquest tipus de rànquings es fan a partir de percepcions i no de dades reals. Són, per tant, manipulables en funció de la deriva de l’opinió pública i de com influeixi en els participants en l’enquesta. És com l’enquesta de victimització de Barcelona, que sempre posa en evidència que hi ha un gran desajust entre la percepció de la seguretat i el nombre de delictes denunciats a la policia. És una cosa que ens hem de fer mirar tots plegats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s