Les infeccions són el gran perill  

Si el turista viatja a un país tropical el percentatge de malats a la tornada s’incrementa fins a un 50%. I encara un 8% es trobaran malalts durant el seu viatge.

Més enllà de portar una farmaciola adequada i prevenir possibles accidents els viatges plantegen una sèrie de problemes extra: el més important és el perill d’infeccions. Estudis realitzats en diferents unitats de medicina tropical i clíniques del viatger, mostren que les infeccions representen la primera causa de morbiditat al retorn d’un viatge al tròpic, no obstant això moltes es poden prevenir. La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica aconsella prendre mesures preventives si s’ha de realitzar algun viatge a l’estranger, sobretot si és a algun país tropical.

Un 10% tornen malalts
S’estima que el 10% dels viatgers torna amb algun problema de salut. Si el turista viatja a un país tropical, aquest percentatge s’incrementa fins a un 50%, i encara un 8% es trobaran prou malalts com per acudir al metge durant el seu viatge. Al voltant d’un milió d’espanyols viatgen a algun país del tròpic al llarg de l’any, i l’estiu és el període en què més desplaçaments es realitzen a aquesta mena de destinacions: 506.000 a Amèrica Central-Carib i Sud, 280.000 a Àfrica i 165.000 a Àsia i Pacífic.

Per aquesta raó, abans de realitzar un viatge a països tropicals és necessari acudir als centres especialitzats per informar-se sobre les recomanacions específiques segons el país que es visiti. Així mateix és molt recomanable acudir al metge a la tornada si hi ha hagut algun problema durant el viatge, o si es presenta en el mes següent.

L’increment en el nombre de viatgers, fins i tot de més risc com a persones ancianes, malalts crònics o inmunodeprimits, sumat als immigrants, ha fet que les infeccions tropicals siguin cada vegada més freqüents com a motiu de consulta en l’assistència primària i en les urgències.

Les malalties tropicals més comunes
La diarrea del viatger és el trastorn de salut més freqüent en viatgers. Al voltant del 40-60% dels viatgers experimenten un episodi durant el viatge. La higiene personal i la conducta alimentària, són dos factors essencials per intentar evitar-la. La diarrea sol ser un símptoma d’una infecció del tracte digestiu, que pot estar ocasionada per diversos organismes bacterians, vírics i paràsits. Es transmet per aliments o aigua contaminats, o bé d’una persona a una altra com a resultat d’una higiene deficient. A tot el món, es produeixen uns dos mil milions de casos de diarrea cada any.

La malària o paludisme, una malaltia transmesa pels mosquits, és la patologia importada més rellevant per la seva per la seva potencial gravetat si no es diagnostica i és la causa més freqüent de mort evitable en viatgers. El 40% de la població mundial viu en zones de risc de malària (Amèrica Central i del Sud, Haití, Àfrica, Àsia central-sud, Sud-est asiàtic i Pacífic Sud) i la prevalença anual és d’uns 500 milions d’afectats. El període d’incubació és de 12 a 30 dies. Els símptomes més comuns són cefalea, cansament intens, molèsties abdominals, dolors musculars, febre i esgarrifança.

Altres malalties que també són transmeses per les picades de mosquit són el dengue, el chikungunya i la febre groga. Per a aquesta última existeixen vacunes però per a la majoria de les infeccions transmeses per mosquits, com en el cas del dengue i del chikungunya, no hi ha mesures específiques de prevenció pel que es recomana seguir algunes normes preventives generals. L’estímul que atreu al mosquit és l’olfactori però també el visual i el tèrmic. La temperatura i la humitat corporal, així com la secreció de monòxid de carboni i l’àcid làctic atreuen irresistiblement als mosquits així com els sabons, perfums i cremes pel que és convenient evitar aquest tipus de productes molt perfumats. S’han d’usar repel·lents de mosquits i roba de color clar que cobreixi fins a les nines i els turmells.

Mesures de prevenció

– Realitzar profilaxi del paludisme o malària: prendre fàrmacs preventius quan estiguin indicades.

– Rebre les vacunes requerides segons el país de destinació i el tipus de viatge que es realitzi.

– Usar repel·lents, mosquiteres i roba adequada per evitar les picades de mosquits.

– Tenir precaució a l’hora d’ingerir aliments ja que han d’estar sempre ben cuinats i rentar-se les mans abans de manipular qualsevol aliment.

– Beure només begudes embotellades.

– Evitar el contacte amb aigua de rius i llacs.

– Disposar d’un bon segur metge que cobreixi qualsevol emergència.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s