Els perills de l’estiu

Més enllà dels cops de calor o les insolacions l’estiu és terreny abonat per a infeccions, cefalees o intoxicacions.

De la mateixa manera que a l’hivern cal prevenir la grip o a la primavera les al·lèrgies a l’estiu també cal prevenir malalties o problemes associats a l’època estival. Vegem què hem de prevenir.

Deshidratació.
Amb la calor el cos sua per poder refrigerar-se i, per tant, perd aigua. Per evitar la deshidratació cal beure aigua regularment. L’alimentació hi té molt a veure: la dieta a l’estiu ha d’estar basada en fruites i verdures.

Intoxicacions alimentàries.
Durant els mesos més calorosos de l’any les intoxicacions augmenten ja que la calor, i també la humitat, faciliten que els bacteris es reprodueixin més ràpidament. Cal mantenir els aliments adequadament, anar amb compte amb la manipulació aliments i extremar la higiene a la cuina.

Consum d’alcohol excessiu.
El nombre d’accidents amb alcoholèmia positiva augmenta un 40% a l’estiu, especialment en els desplaçaments curts. En el 31% dels casos els conductors havien consumit begudes alcohòliques.

Infeccions urinàries.
Les anomenades infeccions transuretrals produeixen coïssor, dolor, canvi de color en l’orina, petites pèrdues freqüents…. Algunes recomanacions: canviar-se de vestit de bany, assecar-se les zones íntimes o emprar roba transpirable.

Picadures
Per prevenir picades de mosquits, sobretot en nens, el millor és cobrir-se amb roba; usar repel·lent d’insectes: els productes naturals són menys tòxics que els químics i són més recomanables en nens.

Cops de calor.
Per prevenir-los convé reduir l’exposició al sol evitant els moments més calorosos (entre les 12 i les 16 hores) i intentar estar en zones amb aire condicionat almenys 2 o 3 hores al dia. És necessari utilitzar cremes o protectors solars adequats.

Lesions esportives.
6 de cada 10 persones pateixen a l’estiu lesions de caràcter muscular entre les quals destaquen, esquinços de turmell i genoll, lumbàlgies, torticoli o contractures musculars. Feu servir material adequat i escalfeu abans

Cefalees estivals.
Encara que sigui difícil de creure estiu és una època a les cefalees i maldecaps. El motiu no és un altre que el sol. Rebre directament els rajos del sol en el cap pot ser un desencadenant de les cefalees i en casos extrems pot arribar a causar insolació.

Problemes oculars.
Estiu és una època propícia per a la transmissió d’infeccions oculars, com a conseqüència del contacte amb l’aigua. Si noteu els símptomes, enlloc de fregar-vos els ulls renteu-vos la zona amb aigua neta o sèrum fisiològic.

Otitis
A l’estiu es tripliquen els casos d’otitis externa. El millor mètode de prevenció és assecar les oïdes després del bany, dipositant per a això una gota d’alcohol de 70 graus, que actua com a antisèptic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s