8 mites sobre les cremes solars

Quan és més efectiu posar-se el protector solar? És veritat que el sol no és tan perillós quan el cel està ennuvolat? Si no m’aplico protector em posaré més ràpidament morena? Són mites que generen alguns dubtes, els resolem amb la col·laboració de la Dra. Elia Roo, de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia.

  1. És veritat que com més crema ens posem més protegits estem. Quan es fan els estudis de mesurament del FPS (factor de protecció solar) s’apliquen 2mg/cm2. Això suposaria que cada vegada que ens posem la crema, per aconseguir que protegeixi tota la superfície corporal d’un adult hauríem d’aplicar-nos un envàs de 30 ml. No obstant això, l’aplicació habitual sol ser de 0.5mg/cm2, per això per suplir aquesta diferència, es recomana usar fotoprotectors amb un FPS de 30 o més i reaplicar la crema cada dues hores. Cal ser generosos amb el seu ús i aplicar uns 36gr. per cobrir el cos d’un adult (unes sis culleradetes de cafè).
  2. Els dies ennuvolats es pot utilitzar menys crema o un factor de protecció més baix. En els dies molt ennuvolats de l’hivern podem utilitzar un factor de protecció més baix, però cal anar amb compte amb els dies rúfols a l’estiu perquè molts raigs UV poden filtrar-se. Els núvols que més protegeixen són els núvols baixos i gruixuts.
  3. Al submergir-te en l’aigua amb la crema, el protector solar perd tota l’efectivitat. Els productes poden resistir encara un temps dins l’aigua, però quan ens freguem amb la tovallola s’elimina el 80%. També acaba desapareixent si el temps d’immersió és molt llarg. Els productes considerats “water resistant” (resistents a l’aigua) conserven el 70% de la fotoprotecció durant 40 minuts d’immersió (dos banys de 20 minuts); els “waterproof” (molt resistents a l’aigua) resisteixen fins i tot després de quatre banys de 20 minuts cadascun. En qualsevol cas es recomana aplicar novament la crema després d’un bany de més de 20 minuts.
  4. Cal aplicar-se la crema mitja hora abans de sortir de casa perquè faci efecte. És la situació ideal, sobretot amb els filtres químics, ja que d’aquesta manera ens assegurem la seva absorció i eficàcia.
  5. Amb dues o tres vegades que ens apliquem crema a la platja és suficient. Depèn de quant temps ens quedem. L’ideal és aplicar la crema cada dues hores.
  6. Es pot utilitzar crema de l’any passat.La caducitat del producte ve reflectida en l’envàs. Si no l’hem obert, la data de caducitat és la referència. Si l’envàs està obert hauríem de buscar alguna indicació a l’etiqueta sobre el temps de conservació en aquets casos. Generalment caduca als nou mesos d’estar obert. Cal guardar la crema solar ben tancada i en un lloc sec i sense exposició al sol. En qualsevol cas, si veiem que canvia d’aspecte de color o té una olor desagradable, no hem d’utilitzar-la.
  7. N’hi ha prou de posar-se crema suficient per evitar problemes a la pell. No hi ha cap crema que ens protegeixi del tot, per això cal evitar l’exposició a les hores centrals del dia (entre les 12 i les 17 hores) i protegir-se amb roba, barret i a l’ombra. També és important utilitzar ulleres de sol que protegeixin tant de l’UVA com del UVB.
  8. Si no m’aplico protector és veritat que em poso morena de manera més ràpida?Fals, el més probable és que et cremis.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s