Tastos d’estiu, frescos i saludables

El secret d’una bona alimentació és que sigui saborosa. Cal trobar l’equilibri perfecte, que no és un altre que gaudir menjant els aliments que ens fan més bé.

Us proposem unes quantes receptes d’estiu elaborades amb productes de temporada, sucoses i que, a més, aporten les millors virtuts al nostre cos.

Sopa freda de tomàquet, formatge fresc i gambes pelades
A l’estiu vénen de gust els plats freds, i és el millor moment per incloure en la nostra dieta verdures i hortalisses. Hi ha moltes maneres de preparar-les i el secret és aprendre a cuinar-les amb afecte i un punt d’originalitat.

Ingredients: 6 tomàquets d’amanida, un quart de formatge fresc, 24 olives negres, 16 gambes, 4 cullerades soperes d’oli d’oliva verge, orenga, sal i pebre.

Preparació: Coem les gambes i després les refredem en aigua salada molt freda, així pelarem les cues més fàcilment. Ratllem els tomàquets i els repartim en quatre plats fondos. Tallem el formatge en daus i ho repartim juntament amb les cues de gamba i les olives. Amanim amb oli, sal i orenga.

Depositphotos_56896735_original.jpg

Masto giar
Aquesta és una recepta persa molt interessant. Mirant cap a Mediterrani (des d’Itàlia a Pèrsia passant per Grècia i Turquia) trobem nombrosos plats vegetals molt apetitosos i fàcils de preparar. Els ingredients que necessitareu no són precisament exòtics i sempre torbareu alguna equivalència molt propera.

Ingredients: 4 cogombres, quatre iogurts (l’ideal és que siguin grecs però també poden ser naturals i fins i tot descremats), suc d’una llimona, menta fresca.

Preparació: Tallem els cogombres en daus molt petits, els ruixem amb el suc de llimona i escampem la menta fresca mòlta. Tapem el bol amb paper d’alumini i ho deixem en la nevera durant uns quinze minuts. Passat aquest temps bolquem els iogurts sobre el cogombre i ho barregem tot. Després ho col·loquem de nou a la nevera i ho deixem reposar. Com més reposi millor. I com més fred se serveixi, també millor.

Amanida tropical
El secret d’una bona amanida és sortir del model clàssic i convertir-la en un plat creatiu. Tampoc no cal ser Ferran Adrià per aconseguir-ho. Aquí us proposem una amanida tropical, una manera d’incloure fruita en l’amanida i fer-la més sucosa. Us animem a innovar i combinar els ingredients que us agradin. Hi ha mil i una possibilitats.

Ingredients: 100 g. de macarrons, 140 g. de blat de moro en conserva, 80 g. de pebrot vermell, 200 g. d’enciam, 200 g. de poma àcida i 120 g. de pinya natural. La salsa rosa és opcional; podeu preparar-la amb 4 cullerades soperes de maionesa, 4 de salsa de tomàquet i unes gotes de salsa de soia.

Preparació: Tallem l’enciam, el pebrot, la poma i la pinya en quadrats petits. Coem la pasta al dente i la refredem. Barregem tots els ingredients i els amanim amb la salsa rosa.

Depositphotos_23325182_original.jpg

Pastís de formatge i pernil cuit
Els plats forts d’estiu haurien de ser menys forts que en altres estacions de l’any. En aquesta època no necessitem tanta energia així que no hauríem d’abusar dels menjars contundents. Per això us proposem plats una mica més lleugers. I si us quedeu amb gana podeu matar el cuquet a força de fruita.

Ingredients: 400 g. de pernil cuit, 150 g. de formatge ratllat Emmental, 1 pa de motlle de mig quilo tallat, 3 ous, 300 ml. de llet, nou moscada, mantega i sal.

Preparació: Untem un motlle allargat amb mantega i ho folrem amb pernil cuit. Batem els ous amb la llet i ho condimentem amb sal i nou moscada. Traiem l’escorça de les llesques. Posem una capa de pa en el motlle, mullem amb la mescla d’ou i posem una capa de pernil cuit i una de formatge ratllat. Aquesta operació es repeteix dues vegades més i s’acaba el pastís amb pa mullat en la mescla dels ous. Posem a coure en el forn ja calent durant uns 35 minuts. Una vegada cuit esperem cinc minuts per treure-ho del motlle i ho servim.
Tonyina amb salsa d’alfàbrega
Les herbes aromàtiques són un gran recurs quan cuinem. Més encara quan hem de regular el consum de sal i espècies. Enriqueixen els nostres plats aportant sabor i aromes a l’ingredient principal. Dues espècies molt recomanades per cuinar peix són l’anet i l’alfàbrega.

Ingredients: 4 trossos de tonyina fresca d’uns 125 grams, 2 cebes, mig quilo de tomàquets madurs, 4 dents d’all, 50 g. de formatge parmesà ratllat, alfàbrega fresca, quatre cullerades soperes d’oli d’oliva i sal.

Preparació: Tallem les cebes i els tomàquets en trossos petits. Escalfem una cullerada d’oli en una cassola, afegim les cebes i les coem a foc lent. Incorporem el tomàquet i ho coem uns deu minuts. Mentrestant piquem en un morter els alls amb una mica de sal, alfàbrega, oli i formatge ratllat. Sofregim la ceba i el tomàquet en una safata de forn amb la tonyina damunt i ho cobrim amb picada d’alfàbrega. Coem durant 15 minuts.

Salmó d’estiu amb verduretes
El peix és un altre aliment que millora quan ho cuinem amb ganes i creativitat. Els mesos d’estiu són propicis per al peix i l’ideal és cuinar-los amb verdures i fruites de temporada.

Ingredients: 4 rodanxes de salmó d’uns 125 g. Ceba, pastanaga i porros (200 g. de cadascun). 100 g. més d’api. All, oli, 50 ml. de vinagre, 250 ml. de brou de peix, 2 fulles de llorer, claus d’espècie, pebre negre en gra i sal.

Preparació: Salpebrem el salmó i ho reservem. Tallem totes les verdures en juliana i posem tots els ingredients en una cassola de fang. Ho coem uns 10 minuts a foc lent. Posem el salmó en una paella i torrem lleument la superfície sense utilitzar oli, i després ho incorporem a la cassola amb la resta d’ingredients. Ho deixem coure cinc minuts més a foc lent, tapem la cassola i ho deixem reposar almenys fins a l’endemà. Ho servim fred o tebi.

Depositphotos_47684611_original.jpg

Gelat de gingebre
Una de les maneres de convertir els nostres plats en originals és incloure elements exòtics i sorprenents. És un al·licient per provar-los i podem descobrir nous sabors. Per exemple, un gelat de gingebre.

Ingredients: Una cullerada sopera de gingebre fresc tallat, 1 litre de llet, 150 g. de sucre i 8 rovells d’ou.

Preparació: Posem a bullir la llet amb el gingebre i el sucre durant uns minuts. Ho retirem del foc i ho deixem reposar tapat durant uns minuts perquè infusioni i prengui aromes. Ho colem amb un colador xinès i, encara calent, ho barregem amb les gemmes. Refredem i posem en el congelador. Ho anem traient cada vint minuts i batem enèrgicament amb una vareta fins que tingui consistència de gelat.

Bescuit casolà amb poma i pastanaga
Les hortalisses també poden aportar molt en unes postres i el següent plat és un bon exemple d’això. Contra la brioixeria industrial el millor és un bon bescuit de fruites.

Ingredients: 50 g. de fècula de blat de moro (la popular maizena), 50 g. de farina d’arròs, 55 g. de sucre, un polsim de sal, 1 poma, 1 pastanaga, 1 sobre de llevat en pols, 2 rovells d’ou, 4 clares i una cullerada per a postres de mantega.

Preparació: Barregem la fècula, la farina d’arròs i el llevat. A part batem les gemmes amb sucre i la punta de sal fins a obtenir una escuma densa. Muntem les clares d’ou a punt de neu. Incorporem les clares a l’escuma amb molta delicadesa. Afegim farina en forma de pluja. Ratllem la poma i la pastanaga i l’afegim a la mescla. Untem un motlle rodó alt amb mantega i s’omple amb la massa. Coem al forn a uns 180ºC durant 30 minuts aproximadament.

Depositphotos_34588571_original.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s