Ni molts deures ni “mainaderes digitals”

La durada de les vacances escolars està justificada: “un nen en etapa escolar necessita descansar més que un adult” Les vacances cal aprofitar-les per descansar, però, sobretot, per canviar d’activitat. No és bo no fer res

L’estiu és el període de vacances més llarg de l’any escolar. Són prop de dos mesos de descans que, per als menors, a més de merescuts, són necessaris. Com explica el psicopedagog de la Universitat Abat Oliba CEU, Ramón Novella, “un nen en etapa escolar necessita descansar més que un adult. Necessita canviar de rutina, ja que està en període d’aprenentatge i adquisició d’hàbits. Per rendir en condicions necessita aquests períodes de vacances encara que als adults ens puguin semblar exagerats”.

La modificació de la rutina connecta amb la idea que les vacances han d’implicar descans, però, sobretot, canvi d’activitat. “El que no és bo és no fer res, o estar tot el dia jugant a la consola o a l’ordinador. Cal aprofitar el temps per fer aquelles activitats que durant el curs no es pot”, subratlla Novella.

Un canvi d’aires que afecta també a les tasques estrictament escolars. “A l’estiu es poden fer deures, però els justs. L’ideal és llegir i, si es pot llegir en família, millor”. Ara bé, “també és important no trencar radicalment amb l’àmbit escolar”. El fet que el recomanable sigui no carregar-se de deures no vol dir que no sigui “molt adequat” mantenir la lectura i l’escriptura a l’estiu.

No cal recórrer a “mainaderes digitals”
L’estiu, a més, propicia un tipus d’activitat que afavoreix la convivència amb amics i familiars. Aquest és un aspecte que cal potenciar especialment. Per aquesta raó, “cal recordar als pares que no poden ocupar o entretenir als seus fills amb mòbils, tauletes o dispositius, no són les mainaderes digitals. Cada vegada més, els nostres fills necessiten convivència familiar, molt temps de dedicació a ells”, apunta Novella.

El fet que l’escola estigui tancada no equival a un parèntesi a l’educació i formació dels nens. Al contrari, el període vacacional és un moment ideal per desenvolupar aspectes que formen part d’un concepte integral d’educació. El professor de la UAO CEU es refereix, entre altres, a l'”ordre, la comunicació en la família, la generositat, el bon ús del temps lliure, la pràctica de l’esport o la gestió dels horaris”.

Des del punt de vista familiar, el llarg descans estival representa l’ocasió de disposar d’un temps per comunicar-se del que es manca al llarg d’any.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s