Un pla contra la saturació de les platges

L’Ajuntament ha posat en marxa una sèrie de mesures per combatre els efectes de la massificació de les platges. L’Ajuntament ha reduït l’espai per a guinguetes i gandules i posarà en marxa accions a favor del residu zero, com ara l’obligatorietat de fer servir gots reutilitzables.

En els últims anys les platges de la ciutat han patit un augment d’ocupació i saturació. La mitjana de metres quadrats disponibles de sorra per persona hauria d’estar per sobre dels 8 metres, i per contra està EN 7,06 metres quadrats. Les platges de Llevant, la Barceloneta i Sant Sebastià i Sant Miquel són les més afectades. En canvi les de Somorrostro, Nova Icària, Bogatell, Mar Bella i Nova Mar Bella es mantenen encara per sobre dels 8 metres. Aquesta qüestió li ha costat a Barcelona la pèrdua d’algunes banderes blaves i ha obligat l’Ajuntament a prendre mesures, entre elles la creació d’una Taula Tècnica de Platges, que ha fet un seguiment de la situació a totes les platges de Barcelona.

L’Ajuntament ha posat en marxa un Pla d’Acció de Platges 2018 on recull 77 accions, 39 de les quals ja estan en marxa per aconseguir una millora de les platges com a espai natural de la ciutat. En destaquem algunes.

  • Per crear més espai a la sorra s’ha reduït a les platges el nombre de guinguetes en un 25%; de gandules en un 50% i de para-sols en un 75%.
  • Nova senyalització sobre bones pràctiques a la platja.
  • Reduir els anomenats microplàstics és una prioritat. Es tracta de partícules minúscules que es formen a partir dels envasos abandonats a la platja i que reduïts al mínim entren en la cadena tròfica i posen en risc la fauna, la flora i la salut humana. És una de les raons per les quals des d’aquest any totes les guinguetes faran servir gots reutilitzables per aconseguir l’objectiu de residu zero.
  • Una millora de comunicació entre les platges i la ciutat, potenciant els carrils bici.
  • Més equipament per a persones reduïdes, com ara personal tècnic especialitzat, senyalització i informació visual i tàctil, lavabos i dutxes adaptats, entre d’altres.
  • Ampliació dels serveis de neteja. D’una banda s’han instal·lat més papereres i més grans, de l’altra s’amplien els torns de treball: mati, tarda i nit.
  • Augment de la seguretat de les platges amb la presència de 80 socorristes, limitant l’accés als espigons i amb un augment del control d’ocupació de les activitats lucratives a les platges.
  • Els usuaris compten enguany amb diverses aplicacions mòbils (iBeach, platgescat i Info platges) que informen en temps real sobre l’estat del mar, les banderes, temperatures, etc. A més hi ha diversos punts WIFI a les platges.
  • Si voleu banyar-vos amb el vostre gos recordeu que només podeu fer-ho als llocs indicats. La platja de Llevant compta amb un espai amb un aforament màxim de 100 gossos.
  • El Centre Blau o Centre de la platja és un espai d’informació, de trobada i de formació per a totes les persones interessades en el litoral de Barcelona i aspectes relacionats.

Serveis i equipaments de les platges
El clima de Barcelona es mediterrani, es a dir, qualsevol estació de l’any Barcelona viu sota el sol, gaudint d’un clima càlid i acollidor, per tant es pot fer tot tipus d’activitats. Quan es realitzen més activitats és a la temporada alta (durant els mesos Juny, Juliol, Agost i Setembre) amb un horari d’atenció al públic més complex de 10:30h del mati a 19:30h de la tarda. I a la temporada mitja és realitzen menys activitats, que va dels mesos de finals de Març, Abril, Maig i finals de Setembre, amb un horari mes reduït de 10:30h a 18:30h.

Les platges de Barcelona estan equipades amb 117 lavabos públics 29 del quals són adaptats, 97 dutxes a més de servei de gandules i para-sols vinculats al servei de les guinguetes, amb un total de 15.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s