L’Ajuntament es reserva el 30% de la vivenda

L’alcaldessa aposta per mesures atrevides per intentar reduir la pressió immobiliària sobre la vivenda a Barcelona.

Barcelona ha impulsat un paquet de mesures potents per ampliar el parc d’habitatge públic de Barcelona. Tot que són diverses els focus s’han centrat immediatament sobre l’obligació als promotors de reservar el 3’% de les promocions per a habitatge social. Una mesura criticada pels sectors liberals i que ha generat, de moment, una acceleració d’algunes construccions per evitar-se la despesa social.

En qualsevol cas aquesta i les altres propostes han estat consensuades amb la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca l’Observatori DESC, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i el Sindicat de Llogaters. L’objectiu és que el 15% del parc d’habitatge sigui públic en deu anys.

334 habitatges públics nous l’any
La primera mesura aprovada és una Modificació del Pla general metropolità (MPGM) que estableix que les promocions residencials de més de 600 m2 de sostre construït hagin de destinar un 30% de superfície a habitatges de protecció oficial. Tant les de nova construcció com les de reforma. Així, es calcula que s’aconseguirà fer créixer el parc d’habitatge assequible en uns 334 pisos nous cada any, que és el 30% dels 1.114 habitatges nous que s’han construït cada any entre 2008 i 2016 en sòl urbà consolidat de la ciutat.

Introduint aquests mínims quedaria garantida la correcta distribució territorial del parc d’habitatges protegits i s’evitaria la concentració en determinats barris perifèrics on ja hi ha habitatge protegit. D’aquesta manera, més del 50% dels nous habitatges assequibles s’ubicaran en barris cèntrics, que són on fa més falta l’habitatge protegit i on s’està patint més la gentrificació i l’expulsió de veïnat.

Dret de compra preferent
L’altra modificació que ha superat l’aprovació inicial declara tot el municipi de Barcelona com a àrea amb dret de tanteig i retracte. L’objectiu és que l’Ajuntament disposi del dret de compra preferent en la compravenda de determinats immobles o solars que s’estiguin venent, i que els pugui adquirir per l’import registrat en la transacció.

La mesura s’aplicarà durant sis anys prorrogables a sis més, i inclourà edificis plurifamiliars, propietats verticals, terrenys sense edificar, edificacions en mal estat, habitatges sotmesos a l’impost d’habitatges buits i habitatges protegits.

Per tant, el nou instrument servirà per aturar operacions clarament especulatives que provoquin l’expulsió de veïnat i operacions al mercat negre, i per protegir els immobles de propietat vertical de l’adquisició per part de fons d’inversió. I es tindrà un millor coneixement en temps real de les transaccions que tenen lloc a la ciutat.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s