Quines són les millors platges de Catalunya?

A Catalunya el número de banderes blaves s’incrementa però Barcelona en perd dues: les de la Barceloneta i de la Nova Icària de Barcelona. La raó és que la qualitat de bany és bona però no excel·lent.

 Comença la temporada de platja i com sempre la iniciem amb una revisió de la qualitat de les platges. El jurat internacional Bandera Blava 2018 ha concedit a Catalunya 123 banderes, de les quals 101 són per a les platges i 22 per als ports esportius. Les xifres evidencien un increment de sis platges guardonades, tot i que disminueix en dos el número de ports esportius.

De totes les platges que té la ciutat de Barcelona, quatre han rebut la distinció de bandera blava: Bogatell, Nova Mar Bella, Mar Bella i Sant Sebastià i Sant Miquel. Les platges de la Barceloneta i de la Nova Icària de Barcelona han perdut aquesta any la distinció. Segons l’Ajuntament la raó és que la qualitat de bany és bona però no excel·lent com requereixen els criteris del jurat internacional. Les platges del Somorrostro, del Llevant i la zona de banys del Fòrum tampoc no compten amb bandera blava. A tot Catalunya, el nombre de banderes blaves ha augmentat fins a 101 (11 a les Terres de l’Ebre, 32 a Tarragona, 32 a Barcelona i 28 a Girona).

El distintiu Bandera Blava l’atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol. Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat,  les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una excel.lent gestió ambiental.

Bona qualitat, en general
L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric.

Cal destacar que durant l’estiu de 2017 prop del 93% de les zones de bany litorals ha obtingut una qualitat microbiològica de l’aigua excel·lent, mentre que el 5,5% restant ha obtingut la classificació de bona, segons el balanç de final de temporada de bany dut a terme per l’Agència Catalana de l’Aigua.

Les millors platges de Catalunya

Terres de l’Ebre
Calafató, Sant Jordi d’Alfama, Cala Forn, Pixavaques i L’Alguer (L’Ametlla de Mar); Cap Roig i Avellaners (L’Ampolla); Parc de Garbí i Les Delícies (Sant Carles de la Ràpita); Riumar (Deltebre); Les Cases d’Alcanar-El Marjal (Alcanar).

Tarragona
Llevant i Ponent (Cunit); Segur de Calafell, Calafell i L’Estany-Mas Mel (Calafell); Coma-ruga, Francàs i Sant Salvador (El Vendrell); Roda de Berà Llarga i Costa Daurada (Roda de Berà); Els Muntanyans, Barri Marítim, La Paella (Torredembarra); Altafulla; Tamarit, la Móra, Savinosa, L’Arrabassada (Tarragona); La Pineda (Vila-seca); Llevant i Capellans (Salou); Vilafortuny i Esquirol, La Llosa-L’Ardiaca, Cavet, Prat d’en Forés-Regueral (Cambrils); Pixerota, Cristall, Cala Vinesos-dels Penyals, Casa dels Lladres (Mont-roig del Camp); La Punta del riu, L’Arenal i Torn (Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant).

Barcelona
Malgrat Centre i L’Astillero (Malgrat de Mar); Pescadors i La Riera (Pineda de mar); Garbí (Calella); Les Barques (Sant Pol de Mar); Canet (Canet de Mar); Tres Micos i Kalima (Caldes d’Estrac); Dels pescadors, Cristall i Del Coco (Badalona); Ocata i El Masnou (El Masnou); Bogatell, Nova Mar Bella, Mar Bella, Sant Sebastià i Sant Miquel (Barcelona); La Pineda, Lluminetes, Del Baixador (Castelldefels); Gavà Mar (Gavà); Terramar, Sant Sebastià, Aiguadolç i D’Adarró (Sitges); Ribes-roges, Ibersol i Sant Gervasi (Vilanova i la Geltrú); Les Gavines i Llarga (Cubelles).

Girona
Grifeu i del Port (Llançà), Port de la Selva (Port de la Selva); Empuriabrava (Castelló d’Empúries); Cala Montgó (Torroella de Montgrí); Tamariu, Llafranc i Canadell (Palafrugell); La Fosca (Palamós); Es Monestrí, Sant Antoni, Torre Valentina i Cala Cristus-ses Torretes (Sant Antoni de Calonge); Cala Rovira, Platja d’Aro i Sa Conca (Castell-Platja d’Aro); Sant Pol i Sant Feliu (Sant Feliu de Guíxols); La Mar Menuda i Gran de Tossa (Tossa de Mar); Lloret, Fenals, Sa Boadella, Cala Canyelles i Santa Cristina (Lloret de Mar); Sant Francesc, Blanes i Sabanell (Blanes).

Ports sostenibles i de qualitat
Aquest any els ports catalans han obtingut 22 banderes blaves, la totalitat de les candidatures presentades. Els ports i dàrsenes esportives o clubs nàutics premiats a Girona són Llançà, Port de la Selva, Port Esportiu de Roses, L’Escala, Port Marina Palamós, Costa Brava-Palamós, Port d’Aro i Club de Vela de Blanes. A Barcelona: El Balís, Consorci Port Mataró, Marina Badalona, Port Masnou, Port Olímpic de Barcelona, Port Ginesta, Port d’Aiguadolç i Garraf. A Tarragona Port Segur-Calafell, Salou, Cambrils i Port de l’Hospitalet de l’Infant. I a les Terres de l’Ebre: l’Ametlla de Mar i Ampolla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s