El running és molt beneficiós per als nens

L’OMS recomana que els nens i els adolescents realitzin un mínim de 60 minuts diaris d’activitat física moderada o vigorosa. L’exercici físic en general i especialment l’aeròbic en les seves diverses modalitats (córrer, nedar, caminar o muntar en bicicleta) té beneficis cabdals per als nens i els adolescents. 

Segons tota l’evidència científica disponible, el running millora la forma física, redueix el risc de patir malalties cardiovasculars i diabetis, enforteix els ossos, ajuda a eliminar el sobrepès i és útil per fer front a la depressió o l’ansietat, entre d’altres avantatges.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els nens i els adolescents realitzin un mínim de 60 minuts diaris d’activitat física moderada o vigorosa, la major part de la qual hauria de ser aeròbica, encara que també convé incorporar almenys tres vegades per setmana altres que reforcin els músculs i els ossos. Tots aquests objectius els assolim amb el running.

Recomanacions per a la pràctica del running

 • En primer lloc, has de tenir en compte que el running ha de ser per a ells sobretot un joc, una activitat plaent. D’aquesta manera, mantindran la il·lusió per córrer. A més, sempre s’ha de combinar amb altres tipus d’exercici físic.
 • Intenta trobar espais agradables, que no siguin avorrits. Pots dur els nens per indrets oberts, a la muntanya, a la platja o al parc. Així, alhora se sentiran lliures i descobriran flors, arbres, animals i la resta d’elements que hi ha a lanatura.
 • Elrunning ha de ser realitzat amb una intensitat moderada i adaptada a les seves condicions físiques. Si senten una mica de dolor, els vindrà bé descansar. Dormir és essencial per recuperar-se. Les becaines són beneficioses.
 • Has d’entendre els nens i deixar que en tot moment et donin la seva opinió. A nivell psicològic, és molt important que el nen rebi un reforçament positiu dels pares i que expressi les seves impressions.
 • Escull sabatilles flexibles i lleugeres.La sola no ha de ser dura però tampoc excessivament tova. Implica els nens en la seva elecció. És molt important que duguin el peu ben subjecte però alhora amb una sensació de llibertat. No hauríem d’intentar aprofitar-les diverses temporades. Els peus dels nens canvien ràpidament tant pel que fa al número del calcer com a la forma del peu. Si en els adults les sabatilles són importants, per als nens encara ho són més.
 • L’alimentació saludable ha de ser una prioritat.No t’oblidis de donar als nens moltes fruites i verdures. A més, és important que s’hidratin abans, durant i després de l’exercici.

 

Uns consells diferents per a cada edat
La doctora Eva Ferrer, especialista en medicina de l’educació física i de l’esport a la Unitat privada de medicina de l’esport de l’Hospital Sant Joan de Déu i autora del llibre Cambia de vida, ponte a correr (Editorial Oniro/ Angle Editorial), ofereix recomanacions diferents per a cada edat:

 • Fins als 5 anys,els metges i entrenadors aconsellen no començar a córrer, ja que abans d’aquesta edat els nens no han assolit la maduresa necessària en les tècniques requerides i és fàcil que pateixin lesions.
 • Dels 5 als 8 anys, pots fer que elrunning formi part dels seus jocs habituals. L’objectiu no és que corrin de forma tècnica sinó que el joc l’impliqui. Sense adonar-se’n, els nens passaran una bona estona corrent sense estar subjectes a regles i gaudiran de la llibertat del joc.
 • Dels 8 als 12 anys, els nens solen córrer a la babalà. Volen arribar a la meta sense mesurar les seves forces. Se’ls ha d’explicar d’una manera pràctica què significa córrer i les tècniques que poden emprar per no cansar-se massa. És una bona edat perquè el nen vagi en bici al costat dels seus pares i així comenci a comprovar què és córrer. Elrunning ha de ser també en aquesta edat una activitat lúdica.
 • A partir dels 12 anys,l’evolució és molt ràpida. Tenen una gran facilitat per assolir reptes personals. Apuntar el nen a una cursa senzilla com la de cinc quilòmetres, però només amb la idea d’acabar-la sense competir, pot suposar un magnífic objectiu. Els teus fills també poden perdre l’afició a córrer. En aquest cas, hauràs de respectar sempre la seva voluntat.
 • Fet i fet, la infància i l’adolescència són períodes de la vida clau per establir uns habits saludables d’exercici. Córrer és una magnífica manera de fer esport, però recorda que sempre ha de ser viscut pels teus fills com un jocque han de poder gaudir en combinació amb altres activitats físiques.

L’Hospital Sant Joan de Déu compta amb la nova Unitat privada de medicina de l’esport, on s’ofereix una atenció mèdica altament especialitzada a nens i joves, de 9 a 25 anys, que practiquen esport i que tenen probabilitat de patir lesions puntuals o un trastorn crònic.  

LA TORRE DE BARCELONA
Font:  Unitat de medicina de l’esport de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s