Com es pot recuperar el desig sexual?

El desig està format per quatre components principals que poden afectar-nos: orgànic, emocional, psicològic i social.

Desig… Aquest terme que ens agrada tant i que alhora ens confon. Avui, provarem de donar resposta a les preguntes més recurrents que ronden el desig, aclarirem dubtes sobre el propi terme, us revelarem que causa la falta de desig i us donarem pautes sobre què hem de fer per recuperar-lo.

Què és el desig?
Per començar m’agradaria poder definir el terme de desig, però resulta una mica complicat com a conseqüència de la seva gran complexitat. Per això us exposo alguns termes afins amb els quals podeu relacionar-lo, i potser així us feu una idea millor sobre què vol dir realment aquesta paraula. Parlem de ganes, ànsies… Termes que donen molts matisos al propi significat de desig.

Però si ens obstinem a definir el desig sexual en si mateix seria alguna cosa com “la interacció entre processos cognitius i fisiològics, mecanismes neurofisiològics i bioquímics, juntament amb processos subjectius i psicològics”.

Un altre concepte que hem de tenir en compte per comprendre el desig és la motivació sexual que ens impulsa d’alguna manera a llançar-nos a aquesta persona i/o objecte de desig.

Desig és el mateix que excitació?
No, per res. És un error ben comú confondre desig amb excitació. En realitat l’excitació és una fase concreta dins del desig.

Algun cop has sentit falta de desig?
Si alguna vegada heu sentit falta de desig no us preocupeu, és normal. A totes les persones ens passa en algun moment de les nostres vides, per no dir en bastants moments d’ella.

La raó principal és que el desig està format per quatre components principals que poden afectar-nos: orgànic, emocional, psicològic i social. Això té a veure amb malalties físiques que podem patir en un moment determinat, o potser algun medicament que inhibeixi el nostre desig, algun trauma o relació passada no satisfactòria, un trastorn psicològic, com per exemple la depressió; o el simple fet de la manca de valor que la societat li atorga a la nostra sexualitat.

Quina és la causa?
Com comentàvem anteriorment no existeix una única causa. És per això que l’ideal és parar i reflexionar sobre la causa particluar que et porta a aquesta situació. Si no ho tens del tot clar sempre és aconsellable començar per descartar problemes orgànics acudint al metge.

En alguna ocasió has pensat que ja no desitges a la teva parella i que simplement és moment de canviar?
Aquesta és la pregunta que amb més assiduïtat ens plantegem quan ens trobem en aquest punt de les nostres vides si no sentim desig, o si no el sentim amb la mateixa intensitat o freqüència que abans. No prenguis mai una decisió precipitada. El més probable que les condicions a les quals estigueu sotmesos us estiguin afectant més del que en realitat creieu. Tingueu en compte que el desig es troba altament influït per les emocions.

Què haig de fer per recuperar el meu desig?
Una cop descartada una causa orgànica i descobert el possible origen de la manca de desig el primer que hem de fer és trobar temps, sí, temps. Necessitem escoltar-nos a nosaltres mateixos, saber que ens està succeint. El nostre cos ens parla contínuament, n’hi ha prou que ens aturem escoltar-ho i ell mateix ens donarà la resposta. I encara més si l’origen del problema és l’estrès, la falta de temps lliure amb la vostra parella, la intimitat… Aquest tipus de coses tan comuns avui en dia… El meu consell és donar-li prioritat a la relació, tant amb vosaltres mateixos com amb la parella. Busca el moment d’intimitat amb la parella però també amb tu mateix.

No deixis que la societat et consumeixi.

*LYDIA PARRILLA
Psicóloga, Sexóloga & Formadora en Sex Academy.
Fotografia: Jesús Escudero / Modelo: Lydia Parrilla

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s