Barcelona s’incorpora al moviment maker

Les noves tecnologies digitals com la impressió 3D permeten construir des de zero qualsevol objecte quotidià. N’hi ha prou de tenir les eines adequades. El moviment maker creix arreu del món al voltant de centres de creació on els interessats troben les eines necessàries i on poden adquirir els coneixements imprescindibles.

Els manetes de tota la vida, capaços de construir-se tot allò que necessiten, són tendència arreu del món. Però ara, amb l’auge de les noves tecnologies han pres una nova dimensió: ara formen part del moviment maker. Es tracta d’una cultura o subcultura contemporània que reivindica una alternativa al consum tradicional: enlloc de comprar productes fets els elaboren aprofitant les facilitats que proporcionen les noves tecnologies. És com un Do It Yourself, però amb una impressora 3D, cosa que et permet construir qualsevol cosa.

El moviment maker creix arreu del món al voltant de centres de creació on els interessats troben les eines necessàries i on poden adquirir els coneixements imprescindibles. Barcelona compta amb diversos espais, com l’Ateneu de Fabricació de Les Corts, però ara també compta amb un de nou una llibreria tradicional que s’ha transformat en centre de creació sense deixar de reinvidicar el paper d’altra banda. És la Llibreria Hispano Americana (Gran Via de les Corts Catalanes, 594).

Bits & Books és l’espai d’inspiració maker desenvolupat per la llibreria, un referent en la venda de llibres tècnics i científics. És un espai innovador adreçat a amants del moviment maker, creadors d’objectes majoritàriament tecnològics. Un lloc que vol ser “la llibreria tècnica del futur que pugui satisfer la demanda dels que volen accedir a noves formes d’aprenentatge, per exemple, a través de tallers”, explica Jeroni Boixareu, llibreter i impulsor de la iniciativa. Bits & Books ofereix formació però també venda d’elements i serveis per a la creació maker, de llibres i espais de coworking per llogar.

27903247957_aaa191473f_o

Artesans del segle XXI
La idea va sorgir arran de l’arribada del fenomen maker a casa nostra procedent dels Estats Units, on ha agafat gran força. “Els makers són els artesans del s. XXI donat el seu interès de crear objectes, que poden ser d’utilitat domèstica, a través de l’ús de les noves tecnologies”, diu Boixareu. Un moviment que “està íntimament lligat amb la nova tendència d’educació STEAM (acrònim format per les inicials de Science, Technology, Engineering, Arts i Mathematics) que algunes escoles pioneres ja estan aplicant”. El llibreter afirma que l’espai no parteix de zero ja que compta amb clients de la llibreria “interessats en el tema maker i que en podran ser nous consumidors” però també vol “atreure gent més jove i avesada a internet, que podrà veure com part dels coneixements que volen adquirir també es poden trobar en molt bons llibres tècnics”.

Bits & Books integra, en un local de 100 m2 comunicat per un passadís interior amb la Llibreria Hispano Americana, diferents espais i serveis. Ofereix llocs de coworking, tant temporals per a knowmads, nòmades del coneixement, com fixos; serveis com una impressora 3D, tall làser i escàner 3D i una botiga amb components per a les creacions makers i que ven també les pròpies obres dels usuaris. Tot això es complementa amb una atractiva oferta de cursos i tallers impartits, tant per a adults com per a nens, i sobre temes com robòtica, impressió 3D, creacions amb Arduino, realitat augmentada i virtual, etc. També s’hi poden trobar llibres sobres especialitats vinculades al fenomen maker. “Tothom ho veu molt original: un espai compartit de llibres i un altre per aprendre, compartir coneixements i dur-los a la pràctica”, remarca Boixareu.

El nou espai ha obert ja les portes aquest juny i ja s’hi poden veure també les primeres creacions makers fetes per usuaris com un kit de sintetitzador musical que funciona amb una Raspberry Pi, una espècie de miniordinador de baix cost; un kit educatiu per a escoles fet amb Arduino, sistema de plaques per construir dispositius digitals i interactius; o bé una estructura de fusta, que barreja arquitectura i biologia i representa un hotel per a insectes. “Abans la tecnologia estava tan sols en mans de les empreses que eren les úniques que s’ho podien permetre; ara el coneixement s’ha democratitzat i està a l’abast de tothom que tingui unes mínimes nocions i a un preu molt accessible”, comenta Ferran Fàbregas, coordinador de Bits & Books que defineix l’espai com un lloc on convergeixen ciència, tecnologia i art i que està vinculat amb l’educació.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s