Tot el que has de saber si vols contractar una immobiliària

La compravenda d’habitatges està augmentant a Barcelona i el número d’agències immobiliàries també està creixent amb igual o major proporció. Tant el comprador com el venedor poden exigir al seu agent que els faciliti el número de registre AICAT i comprovar que estan degudament acreditats.

La venda d’un habitatge comporta una transacció econòmica elevada i molts cops amb un fort component emocional. Ara bé, en què ens hem de fixar a l’hora de triar una immobiliària?

El sector immobiliari està greument perjudicat per agents intermediaris independents sense titulació, males pràctiques i assessors amb dubtosa formació. Per això, a Catalunya, des de fa gairebé una dècada tots els agents immobiliaris han d’acreditar la seva formació mitjançant una titulació oficial i homologada i inscriure’s obligatòriament en el Registre d’Agents Immobiliaris de Catalunya. Tant el comprador com el venedor poden exigir al seu agent que els faciliti el número de registre AICAT i comprovar que estan degudament acreditats i col·legiats, però això, malauradament, no és suficient.

Internet ens ofereix un gran avantatge avui en dia. Podem saber l’opinió i l’experiència que han tingut altres usuaris amb un intermediari determinat. No costa res, doncs, fer una consulta ràpida en els cercadors d’Internet.

Una dita popular sentencia que l’ignorant afirma mentre que el savi dubta i reflexiona. Hem de saber diferenciar un professional d’un venedor de fum. Valorar i vendre un pis, òbviament, no és una ciència exacta. Per tant, no es pot valorar bé cap immoble sense veure’l, ni garantir la venda en un termini de temps curt i determinat. El preu metre quadrat d’un barri és un valor orientatiu, i poden existir moltes diferencies de preu entre dos habitatges d’un mateix carrer, en funció de l’estat del pis, alçada, si disposa d’ascensor, té terrassa, garatge o si l’edifici és o no emblemàtic, bonic o catalogat.

En la venda d’un pis, a més, el venedor pot treballar amb una agència en exclusiva o amb més d’una, sense exclusiva, i s’haurà de signar un contracte entre les parts. Nosaltres recomanem, per començar, un primer contracte amb una sola agència, sense exclusiva. Així, si el professional no fa bé la seva feina podem substituir-lo o bé incorporar una segona agència. El contracte ha de ser molt senzill, curt, sense lletra petita ni clàusules complexes. Un bon professional li explicarà de manera clara tots els punts.

El valor afegit que ens aporta una agència és el marketing i el filtratge dels compradors, per evitar visites innecessàries. Una bona agencia treballa amb els principals portals immobiliaris, nacionals i estrangers, i inverteix recursos econòmics per posicionar els immobles a la xarxa. També compta amb càmeres professionals.

Els honoraris habituals que percep una agència a Barcelona són del 3% al 5% del preu final de venda, i les agències treballen a èxit, és a dir, si no vénen el pis no tenen dret a generar honoraris. Qualsevol pagament que es faci, paga i senyal, arres o altres s’haurà de documentar degudament.

JORDI BENITO
Expert en habitatge i director de 080 Real Estate.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s