Llibres que han canviat el món

Quines són les obres més influents de la literatura universal? La BBC ha consultat un centenar de crítics de més de 38 països per configurar la llista dels llibres més influents de la historia. Òbviament és una llista amb una marcat perfil anglosaxó però destaca la presencia d’unes quantes obres clàssiques que van més enllà de l’anglès. Mencionem les obres més destacades.

 

7107hhsoy6L.jpg

 

L’Odissea
Homer la va escriure vuit segles abans de Crist però és l’obra més influent de la literatura universal. Està considerat el gran mite fundacional de la cultura occidental. El cavall de Troia, el retorn a Ítaca, les sirenes o el ciclop Polifem són mites reconeixibles arreu del món i encara il·lustren moltes metàfores polítiques actuals.

 

 

la cabana del tio tom.jpg

 

La cabana de l’Oncle Tom
Harriet Beecher Stowe la va escriure l’any 1852 i és una de les novel·les modernes més influents en el món anglosaxó, de fet està considerada la primera novel·la política dels EUA. Aborda per primer cop, i amb duresa, la crueltat de l’esclavitud i l’explotació de l’home, i va influir decisivament en el moviment abolicionista americà.

 

 

frankenstein.jpg

 

Frankenstein
El mite de Frankenstein o el Prometeu modern neix de la ploma de Mary Shelley l’any 1818. És una obra cabdal per entendre la relació moderna entre la vida i la mort; l’home, Déu i les màquines. I una obra que aborda  la relació de l’home amb la ciència i la possibilitat que un dia un científic desafiï les lleis naturals, un temamolt vigent.

 

 

1984.jpg

 

1984
El mite del Gran Germà o Big Brother neix d’una novel·la de George Orwell de l’any 1949, una distòpia on un govern absolut i totalitari controla tots els moviments i gairebé els pensaments dels ciutadans mitjançant la tecnologia. Us resulta familiar? Aquesta és una adaptació teatral d’Edicions de 1984.

 

 

1001 nits.jpg

 

1.001 nits
Pocs hauran llegit el llibre, com a mínim sencer, en canvi la gran majoria coneixen molts dels contes que explicava la Sherezade, el d’Aladdin, per exemple. L’obra continua sent un referent de la cultura oriental, del seu misteri, de l’exotisme i evoca el mite de la història que no vols que s’acabi mai.  El van escriure entre els segles VIII i XVIII abans de Crist.

 

Don Quijote.jpg

 

Don Quijote
Un mite tan actual que Terry Gilliam és a punt d’estrenar una nova versió cinematogràfica. Don Quijote està considerada per molts la primera novel·la de la història, datada entre 1606 i 1615. Cervantes va escriure una obra satírica que ha influenciat a nombrosos escriptors i pensadors moderns. Don Quixot és un somiador o un idealista? Qui no ha sentit que lluitava contra gegants i ha recordat al cavaller de la Manxa. Editorial Cátedra.

 

hamlet-bm.jpg

 

Hamlet
Shakespeare és el dramaturg més influent de la historia. D’una banda perquè escrivia en anglès, però també per crear mites de l’alçada d’Otel·lo, Macbeth o Hamlet, el príncep de Dinamarca. Aquesta obra exemplifica perfectament el coneixement profund de la psique humana de Shakespeare i en tants aspectes Hamlet, Ofèlia són perfectament contemporanis. De fet, te’ls pots trobar en qualsevol cantonada del món. Editat per Quaderns Crema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s