Els masclistes violents no són psicòpates

La recerca proposa que a tots els agressors per violència de gènere se’ls faci una valoració medicoforense de risc de violència.

Un estudi elaborat per les doctores forenses Aina Estarellas i  Belén Gallo de l’IMLCFC, i la doctora Ana Milena, psicòloga i epidemiòloga certifica que no existeix un perfil psicopatològic específic en els agressors de violència de gènere. L’estudi Violència masclista i malaltia mental, repercussió en el tractament penal i la seva execució, no ha trobat una associació entre la presència d’una malaltia mental i el tipus de delicte.

La investigació plantejava inicialment la definició de perfils psicopatològics de persones denunciades per delictes de violència masclista i, amb aquest objectiu, ha analitzat la relació d’aquest perfil amb el tractament penal i la seva execució durant el període 2008-2015 en el partits judicials de Tarragona, El Vendrell i Valls.

Malgrat la inexistència d’un perfil específic d’aquest tipus d’agressor, els diagnòstics més freqüents de la població analitzada han estat, en primer lloc, el consum de drogues, amb un 32,5%; seguit dels trastorns derivats del consum d’alcohol, amb un 30%,  i els trastorns de l’estat de l’ànim, amb un 26%. “En general solen ser persones que gestionen malament la ira, que tenen dificultats per expressar els seus sentiments i gestionar els conflictes” assegura la doctora Aina Estarellas.

L’estudi conclou que l’aplicació generalitzada dels informes de predicció de risc de violència de gènere aportarien més dades sobre símptomes i antecedents psicopatològics i, per tant, una millora en la valoració medicolegal i jurídica i en la presa de mesures cautelars, com ara la protecció de les víctimes o ordres d’allunyament, entre d’altres, per evitar nous delictes. Aquests informes només es van fer en un 6 %  dels casos de la mostra analitzada.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s