La precarietat ja és una forma de vida a Barcelona

Les persones en risc d’exclusió es troben en una situació més complicada que abans de la crisi. Càritas reclama polítiques d’ocupació i, sobretot, treball decent.

 

Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, es mostrava així de dur en la presentació de la memòria de l’any 2017 de l’entitat cristiana: “La precarietat s’ha instal·lat com a forma de vida per a moltes persones”.

Segons Busquets les persones en risc d’exclusió es troben en una situació més complicada que abans de la crisi, i això succeeix perquè tenir una feina ja no garanteix unes condicions de vida dignes (el 12% dels treballadors catalans són pobres), el sistema educatiu no aconsegueix reduir les diferències familiars que venen donades (la pobresa es multiplica per dos entre aquelles persones amb pares que no han finalitzat cap etapa educativa) i les polítiques de protecció són insuficients. Busquets ha remarcat que no podem conformar-nos amb la situació que pateixen les persones més vulnerables, i que cal seguir treballant pel dret de totes les persones a tenir una vida digna.

De l’anàlisi elaborat pels tècnics de Càritas, encapçalats per Miriam Feu, se’n treu que durant el 2017 s’han atès 22.635 persones, un 1% més respecte al 2016. El nombre de persones i llars ateses per Càritas s’ha multiplicat per 2,3 des de l’inici de la crisi (9.692 persones ateses el 2007 vs. 22.635 al 2017), i l’atenció que reben és cada vegada més intensa (s’han destinat més de 2,8 milions d’euros en ajudes econòmiques directes, un 10% més que l’any 2016 i els serveis prestats s’han multiplicat per quatre). “La precarietat laboral és una problemàtica que ens trobem en gairebé totes les persones que acompanyem” adverteix Feu, tot destacant que el 77% de les persones ateses en edat laboral estan a l’atur i que el 17% té una feina precària que no els hi permet arribar a final de mes. Respecte a la composició de les famílies ateses, al 44% de les llars hi ha infants, i el 17% de les llars són monomarentals. “Com més temps estigui una família en situació de vulnerabilitat, més gran és risc que els fills d’aquesta família visquin situacions d’exclusió en el futur”, ha afegit.

El problema de l’habitatge
Totes les persones ateses per Càritas tenen una cosa en comú: el problema de la vivenda. El 53% de les llars ateses no compta amb un habitatge digne (s’agrupen en aquest concepte famílies i llars unipersonals que viuen en situació de sense sostre, acollides amb familiars o amics, en entitats socials, les que viuen de relloguer, i aquelles que ocupen un habitatge), xifra que ha augmentat de més de cinc punts percentuals en només un any. Un 25% de les llars ateses viuen en habitacions de relloguer, i creixen un 36% les que es troben sense habitatge. A més, Càritas ha destinat més d’1,3 milions d’euros (el 47% del pressupost destinat a ajudes econòmiques) a despeses relacionades amb la llar.

Tot i la delicada situació que viuen moltes de les famílies, Feu destaca que gràcies a l’acció de Càritas gairebé 5.000 persones han participat en algun dels més de 400 cursos de formació, que 1.189 persones han trobat feina durant el 2017, que més de 2.000 nens i nenes han gaudit de projectes adreçats a infància i que s’ha evitat que 3.629 persones es quedin al carrer per mitjà d’ajuts econòmics, mediació i 1.351 places destinades a habitatge (335 pisos unifamiliars, 31 centres residencials i 25 pisos compartits).

Full de reclamacions
L’entitat reclama a l’administració treball decent i polítiques d’ocupació destinades als col·lectius més vulnerables, una implementació adequada de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i que sigui complementària amb els salaris baixos, que es desvinculi el treball de la residència legal per tal que les persones en situació administrativa irregular puguin accedir a feines en el mercat formal i un increment del parc d’habitatge públic.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s