Estàs estressat? El test definitiu

Tics nerviosos, maldecaps, nàusees, canvis d’ànim? Si pateixes aquests símptomes potser pateixes estrès i no n’ets conscient. L’estrès bloqueja la zona del cervell encarregada de la resolució de problemes, afecta la interpretació que fem de la realitat i repercuteix a nivell social fent, fins i tot, que arribem a perdre totalment l’empatia.

En un món on regnen la hiperactivitat, les presses i la conciliació frustrada és inevitable patir una certa dosi d’estrès. Ben gestionat, és fins i tot necessari des d’un punt de vista fisiològic per aprofitar el dia al màxim, però si no el gestionem bé l’estrès pot escurçar-nos la vida. Revisem amb l’ajuda d’uns experts, Freedom and Flow Company, 10 aspectes clau per saber si estem estressats.

  1. L’estrès saludable existeix. Ens manté alerta, augmenta la creativitat i la productivitat, fomenta la iniciativa i ens ajuda a respondre eficientment davant problemes quotidians. La clau resideix en el temps que dura.
  2. Identifica els teus estressors. Qualsevol element pot generar-nos estrès. La veu de les persones, el soroll de fons, els cotxes, el treball, etc. El secret és educar la reacció i/o el comportament que introduïm enfront dels diferents estressors del nostre dia a dia.
  3. Els problemes per estrès apareixen a mesura que s’acumulen els estressors, quan no aconseguim adaptar-nos a ells, perquè són nous o perquè duren massa temps, i això ens desestabilitza l’equilibri de l’organisme i dóna lloc a problemes físics i psicològics.
  4. L’estrès és la segona causa dels problemes de salut relacionats amb el treball. L’ansietat, que pot arribar a convertir-se en depressió, afecta al 14,6% dels espanyols.
  5. El cervell de les dones és més sensible a l’estrès. L’hormona que ha d’activar el senyal d’alarma sensibilitza de manera més intensa les neurones en la dona que en l’home, que s’adapta millor per resistir les conseqüències de l’ansietat.
  6. Els primers símptomes poden ser: insomni, cansament, boca resseca, augment o pèrdua de pes, maldecaps i coll, respiració entretallada i accelerada, augment del ritme cardíac, augment de la pressió arterial, sensació de tenir un nus en la gola o en l’estómac, ansietat i angoixa. Si tens 2 o més d’aquests símptomes segurament estaràs en la fase 1 d’estrès.
  7. Quan l’estrès persisteix les persones afectades adopten conductes diferents: alguns es preparen per afrontar-lo mentre uns altres tracten d’evitar les situacions que puguin activar-ho. Aquí has de preguntar-te si: sents apatia, tedi, problemes de memòria, decandiment?
  8. L’estrès bloqueja la zona del cervell encarregada de la resolució de problemes, afecta la interpretació que fem de la realitat i repercuteix a nivell social fent, fins i tot, que arribem a perdre totalment l’empatia.
  9. Si el nivell d’estrès és sever i a més és constant en la nostra vida la capacitat de resposta s’esgota i la persona afectada ja no pot afrontar les situacions. Apareixen llavors els problemes de cor, la incapacitat per agafar el son sense pastilles, les malalties cognitives, la poca resistència a infeccions, hipertensió, fatiga crònica, osteoporosi o fins i tot depressió.
  10. Viure amb estrès no és normal, i no hauries de permetre que formi part de la teva vida. Sigui quina sigui la fase en què trobes, desfés-te de l’estrès i viu una vida més plena. La regla número u és: no et preocupis per les coses petites. La regla número dos és: tot són coses petites.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s