La vinya, bàsica en la història del país

i4

Diuen que el vi és signe de civilització, perquè fer vi implica entendre el procés de la fermentació, que va molt més enllà de recollir gotims i menjar-se’ls. Per això el vi és una bona manera d’explicar la manera com les persones ens relacionem amb la natura, l’objectiu d’una interessant iniciativa de joves emprenedors: l’Associació Llapis i Llavors. Es tracta d’un grup pluridisciplinari d’investigadors que estudien les relacions entre l’home i la naturalesa i les seves conseqüències a la costa equatoriana, als Alps Dolomites i al Parc Natural del Garraf.

El vi al Parc del Garraf
En aquest bell indret de Catalunya, els investigadors han superposat un seguit de fotografies aèries fetes des de la dècada de 1930, han caminat pel bosc tot localitzant algunes estructures que antigament servien per organitzar els camps de vinyes com murs o cabanyes de pagès, han cartografiat amb sistemes GPS elements naturals i antròpics representatius que es poden veure a zones que actualment són boscs, però antigament eren camps de cultiu, han consultat documentació antiga i han mantingut llargues converses amb els residents.

Tot i que s’hagi focalitzat l’estudi a Mas Trabal (Begues), també s’han investigat els volts, i un cop realitzades totes aquestes activitats, s’ha detectat que al llarg dels últims cent anys s’han cultivat diferents productes com cereals, llegums, pomes, préssecs i carbasses; tanmateix, s’ha vist que la vinya ha sigut un cultiu que ha tingut una importància cabdal al llarg de la història i la consegüent elaboració de vi ha sigut un pilar important de l’economia regional, per tant, a continuació s’exposaran alguns detalls de la producció tradicional d’aquest producte.

El procés de producció
Durant el transcurs de la elaboració dels nostres treballs, també hem rebut col·laboració per part de les Caves Montau Sadurní qui ens han explicat que les caves estaven en funcionament des de 1530 i ens han explicat que temps ençà el procés d’elaboració del vi era completament artesanal. En un primer moment, es feia la verema quan el gra del raïm ja havia obtingut el grau de maduració que desitjaven. Un cop collit, es duia a una premsa de fusta i el premsat era manual.

Posteriorment, les premses evolucionaren i pel procés s’utilitzava la tracció animal. Més endavant, amb l’arribada de l’electricitat s’introduí un motor i el procés era mecànic. Finalment, el producte s’emmagatzemava en unes botes de fusta. Actualment, una part del procés s’ha mecanitzat i el vi es deixa reposar en botes de roure de menor mesura, on el vi agafa el gust i l’aroma que desprès el caracteritzarà.

 

Llapis i Llavors
Llapis i Llavors és un grup d’investigadors format per professionals i estudiants de branques diverses com historiadors, químics, enginyers, biòlegs, ecòlegs o altres especialistes que col·laboren amb l’Associació fins a interessats que ajuden a tirar endavant les investigacions. Va néixer a la Selva Amazònica, al 2015, quan es van reunir investigadors i estudiants de diferents branques de la ciència amb la finalitat d’estudiar les relacions entre les comunitats indígenes quítxues i la naturalesa i entendre quines conseqüències tenien, tant a la forma del bosc, com al coneixement i aprofitament de la naturalesa (alimentació, medicina) o a la configuració d’una cultura i una idiosincràsia amb profundes arrels al bell mig de la selva. Per realitzar aquestes investigacions, es feien trobades per compartir espais amb la població nativa i es realitzaven activitats a l’interior de les comunitats o llargues passejades amb membres de d’aquestes poblacions.

Enguany, l’Associació Llapis i Llavors continua creixent i implantant-se a diferents llocs d’Amèrica Llatina i Europa amb la finalitat d’estudiar els orígens de les particularitats culturals, la configuració de l’entorn natural, les relacions entre l’home i la naturalesa a llarg del temps, els elements del patrimoni cultural o natural.

Després, es comparteixen els resultats dels estudis a través d’articles científics o divulgatius i s’organitzen tallers mitjançant els quals es comparteixen els coneixements que el grup ha anat adquirint amb el transcurs de les seves investigacions i es transmet la metodologia al públic amb la finalitat que tothom pugui utilitzar els llapis de les seves cases per conèixer la història del creixement de les llavors dels seus pobles.

DAVID TELLA RUÍZ, EDGARDO ISRAEL GARRIDO PÉREZ, ALEJANDRO PALOMINO DE DIOS, IGOR RUÍZ PERNAS
Associació Llapis i Llavors
@llapisllavors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s