Arriben els iaios esclaus

Els avis esclaus són aquells que cuiden dels néts perquè es veuen obligats a fer-ho i no tenen capacitat de posar límits a les demandes dels fills. Només un 12,6% dels avis que tenen cura dels seus néts diuen que són ells qui ho decideixen

Gairebé la meitat de les persones majors de 60 anys considera que la figura dels avis esclaus és molt real i actual, i no pas un mite. Es tracta d’un fenomen que es produeix en els avis i àvies cuidadors que donen suport i cuiden dels seus néts de manera no voluntària, perquè es veuen obligats a fer-ho, sovint per la demanda dels fills, i que no tenen capacitat per posar límits.

Així s’extreu dels resultats de l’estudi “La figura dels avis i àvies esclaus a Catalunya’ elaborat per l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu i promogut per Mémora, a través de la seva Fundació, amb el suport de FiraGran. L’informe s’ha presentat en la inauguració de FiraGran 2018, el 20è Saló de les Persones Grans de Catalunya que obre les portes fins el dissabte 26 de maig a les Drassanes de Barcelona.

Esclaus per culpa de la crisi
L’estudi, en el qual hi han participat 750 persones majors de 60 anys de Catalunya –el 86,3% són avis-, assenyala que el 48,6% de persones enquestades creu que el fenomen de l’avi esclau existeix. Per contra, el 38,3% nega l’existència d’aquest fenomen i al·lega que tenir cura dels néts és un regal.

En els darrers deu anys, amb la crisi econòmica moltes famílies han demanat el suport dels avis i les àvies per mantenir les feines i estalviar en la despesa d’escoles bressol i activitats extraescolars.

Recollir-los a l’escola i donar-los els àpats
El 73,3% de persones que són avis i àvies afirmen que cuiden dels seus néts. El motiu principal per tenir-ne cura és per ajudar els fills que treballen, amb un 59,38%. Un 38,7% d’avis cuidadors estan cuidant dels néts alguns dies a la setmana i un 23,5% en té cura cada dia.

Les principals tasques desenvolupades pels avis i àvies cuidadors són portar i/o recollir els néts de l’escola, amb un 26,9% de respostes, i donar-los el dinar i/o sopar, amb un 23,91%.

Però qui decideix en quin moment tenen cura dels néts? El 46,8% dels avis cuidadors afirmen que és una decisió que prenen de manera conjunta amb els fills, mentre que el 30,8% asseguren que la decisió recau en el fill o la filla i només un 12,6% reconeix que són ells qui ho decideixen.

Ahir va arrencar FiraGran 2018, la 20ena edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya patrocinat per Mémora, amb la previsió de superar l’assistència de 35.000 visitants. Del 23 al 26 de maig, les Drassanes Reials de Barcelona es converteixen en un punt de trobada per a les persones grans de Catalunya que porten una vida activa i participativa i també un aparador per totes aquelles entitats, empreses i institucions que ofereixen serveis adreçats a aquest col·lectiu. S’hi celebren més de 450 activitats gratuïtes.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s