La Catedral del Mar

149489_lcm_barcelona_001_javier_de_agustin

Atresmedia estrena aquest mes una sèrie sobre Barcelona basada en un dels llibres més venuts dels últims anys, La Catedral del Mara Catedral del Mar, d’Ildefonso Falcones, que repassa la història de Santa Maria del Mar. Aitor Luna i Michelle Jenner encapçalen un repartiment de luxe on també veurem a Silvia Abascal, Pablo Derqui, Andrea Duro o el gran Josep Maria Pou. És una sèrie produïda com si fos una pel·lícula i que aspira a esdevenir una d’aquestes sèries de culte que triomfen a tot el món.

Per començar compta amb una bona història. Falcones ha venut més de 6 milions de còpies del llibre en prop de 40 països diferents. Explica la història d’un home, Arnau Estanyol, la vida del qual transcorre paral·lela a la construcció del nou temple catòlic en honor a la Verge Maria del Mar. L’Arnau neix serf i escapa del seu destí cruel refugiant-se a Barcelona on esdevé un home lliure. Poc a poc ascendeix des de la misèria fins a convertir-se en un home pròsper en els negocis. Tan bé li van les coses que no li faltaran enemics que conspirin contra ell i el portin fins al Tribunal de la Santa Inquisició. Mancat de l’amor d’una mare les dones marcaran el destí de l’Arnau, especialment la Mar, interpretada per Michelle Jenner.

La història transcorre en una època en què Barcelona viu un dels moments més pròspers: la ciutat ha crescut cap a la Ribera, un humil barri de pescadors on s’ha començat a construir el temple marià més gran de la història: Santa Maria del Mar.

Una sèrie cinematogràfica
La gran diferència entre les sèries espanyoles si catalanes i les estrangeres és la producció. D’una banda el guió i de l’altra l’escenografia. Les sèries que abusen dels espais interiors i els decorats revelen un pressupost escàs. I es nota. La Catedral del Mar està feta com les grans sèries internacionals. El 80% de les escenes s’han filmat en localitzacions exteriors, entre elles la pròpia basílica de Santa Maria del Mar o la Plaça del Rei. El rodatge també ha passat per Extremadura, Castella La Manxa, Aragó, Castella Lleó o Madrid.

Quant al guió s’ha encarregat a un mestre, el dramaturg Rodolf Sirera, que ha adaptat la novel·la a les necessitats de la producció audiovisual. Tot el procés ha estat dirigit pel premiat Jordi Frades.

Dues recomanacions
Com sempre en aquests casos us recomanem dues coses importants. En primer lloc, tant la sèrie com la novel·la són ficció ambientada en una època històrica. Ben segur que trobareu incoherències històriques. Sigueu benevolents, fins a un límit. En segon lloc, recordeu que és una sèrie de vuit capítols. No la descarteu després del primer episodi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s