La cosmètica ecològica també ha de ser ètica

La cosmètica ecològica va més enllà dels components, també ha d’exigir un compromís ecològic als productes i als fabricants. Hem de triar productes i fabricants que expliquin bé la composició i que ens diguin quin és el seu compromís.

La cosmètica ecològica és una moda o bé una necessitat? Les dues coses. Un cop sabut que hi ha additius presents en aliments o en cosmètics que no són bons per a la salut i que es poden substituir per elements naturals els investigadors van desenvolupar una gamma de productes alternativa. I es va posar de moda. En parlem amb Joan Maria Serra, de la farmàcia Serra Mandri.

Considerem cosmètica natural, biològica, ecològica o bio aquella que està formulada i elaborada sota un compromís ecològic. Contenen ingredients naturals o d’origen natural procedents de cultius ecològics o de recol·lecció silvestre controlada; no han sofert cap tipus de transformació; han estat processats amb respecte pel medi ambient; i no inclouen o tenen un mínim imprescindible de determinats productes sintètics.

Una cosmètica ètica
Altres aspectes no menys importants es refereixen a l’embalatge i etiquetatge, i al procés de fabricació. “Cal que els laboratoris estalviïn aigua en la fabricació, que els packagings siguin més ecològics, que no es faci servir animals en els tests… És legítim voler protegir-nos de determinats elements perjudicials però els productes ecològics van més enllà. L’autèntica cosmètica ecològica també és una cosmètica ètica”, sentencia Joan Maria Serra. I explica un cas molt paradigmàtic “Fa temps vaig visitar un laboratori a França que havia renunciat a l’envasament mecànic per donar feina als veïns de la zona. Potser això no és exactament ecològic però sí té molt a veure amb l’ètica i el compromís de l’empresa”.

Compromís ecològic
Hi ha diversos segells creats per la Unió Europea que diferencien els productes cosmètics. Però després hi ha el compromís ecològic de la marca. Per a Serra si una empresa es compromet a millorar això també s’ha de valorar. Cal tenir en compte que la cosmètica ecològica, abans que res, és cosmètica. Ha de ser agradable, ha de tenir glamour. “D’això se’n diu l’acabat cosmètic. I per aconseguir-lo a vegades cal incloure algun element que no sigui ecològic. La mateixa normativa europea admet un petit percentatge de producte sintètic. Potser un xampú conté una mica de silicona però en canvi no conté sulfats ni parafina. Hem de triar productes i fabricants que expliquin bé la composició i que ens diguin quin és el seu compromís”.

Una limitació dels productes ecològics, per exemple, és la protecció solar. La gran majoria dels filtres solars són químics. De naturals n’hi ha molt pocs. Els minerals, per exemple, però et deixen la pell blanca i no són gaire agradables. “El recurs està en fer servir els filtres químics que han mostrat més innocuïtat. La química no és diabòlica en si mateixa. Hem de prioritzar allò natural però tampoc no hem de caure en la demagògia contra la química”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s