Facebook s’instal·la a Barcelona

Les fake news són notícies falses difoses i distribuïdes voluntàriament per empreses o interessats per pressionar en una determinada direcció. La majoria d’usuaris de les xarxes socials no són capaços de distingir-les i així creen climes favorables a determinats interessos. És tan greu que Facebook, mitjançant la distribució de fake news com si fossin reals, hauria contribuït al triomf de Donald Trump, per exemple. Perquè no torni a passar l’empresa ha anunciat la creació d’una divisió d’experts encarregada de verificar les notícies.

Torre Glòries
D’aquest assumpte se n’ocuparà una empresa subdelegada: Competence Call Center, que ha llogat vuit plantes de la Torre Glòries, l’antiga Torre Agbar, i contractarà 500 persones. L’edifici estava lliure després que l’Agència Europea del Medicament decidís traslladar-se a Amsterdam i no a Barcelona.

L’Ajuntament posarà facilitats
No cal dir que després del disgust de perdre l’Agència la notícia de l’arribada de Facebook ha provocat una onada de satisfacció a l’Ajuntament de Barcelona. Agustí Colom, regidor de Turisme, Comerç i Mercats ha anunciat que es posarà en contacte amb l’empresa per facilitar el seu aterratge a la ciutat. Potser 500 llocs de treball no semblen gaires, a priori, però aparèixer vinculada a Facebook i precisament en la lluita contra les fake news és una gran fotografia per a Barcelona.

És una bona ocasió per fugir de partidismes. Facebook no s’instal·la a Barcelona per acció de l’alcaldessa ni a pesar seu, ho fa perquè és una ciutat moderna, ben comunicada i molt activa. D’altra banda esperem que aquesta notícia, combinada amb la que situa Barcelona com una de les ciutats preferides per organitzar-hi congressos, calli finalment la boca dels ocells de mal averany que pronostiquen mil i una desgràcies a l’economia de Barcelona i Catalunya.

Desinformació
L’estratègia de Facebook passa per canviar el model publicitari actual: crearà nous productes per frenar la difusió de notícies falses i proporcionarà més informació als usuaris perquè puguin valorar si una notícia és veritable o no.

El sistema actual premia les notícies més difoses pels usuaris de Facebook però s’ha demostrat que això genera una gran desinformació. Perquè la difusió d’aquestes notícies no és natural. D’una banda hi ha empreses o grups que promouen vountàriament les notícies falses per aconseguir els seus objectius. De l’altra els usuaris desinteressats contribueixen redistribuint- les tot creient que són notícies reals. Aquesta espiral acaba creant una situació molt perillosa de desinformació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s