Famílies que creixen cada estiu

Cada any algunes famílies catalanes decideixen créixer, a l’estiu. Ho fan acollint un infant Sahrauí d’entre 10 i 12 anys durant el juliol i l’agost. Una manera de d’ajudar, ni que sigui durant una temporada, unes famílies molt necessitades. Vacances en Pau, és un programa del què es beneficien anualment, a l’estat Espanyol, al voltant de cinc mil infants refugiats sahrauís. A Catalunya han vingut en els últims anys uns 500 infants.

Els infants Sahrauís, procedeixen dels camps de refugiats al Sud-oest d’Algèria, creats l’any 1976, com a resultat de l’abandonament i el lliurament il·legal que va fer l’Estat Espanyol de la seva província número 53, des de llavors i fins als nostres dies la població sahrauí ha viscut sumit en un calvari interminable; primer una guerra de 16 anys contra el Marroc i Mauritània i després 27 anys de pla de pau inconclús, on la comunitat internacional s’ha mostrat impotent a l’hora d’aplicar la legalitat i la justícia internacionals. El programa és la resposta de la societat civil davant la indiferència dels governs de la democràcia espanyola, que no han mostrat, en cap moment, durant els últims 40, cap interès per assumir el deute que al seu dia va contreure el país amb la població Sahrauí.

Vacances en Pau
L’experiència consisteix en el desplaçament de menors Sahrauís entre 10 i 12 anys a Catalunya, durant els mesos de juliol i agost. Durant la seva estada conviuen amb famílies catalanes, compartint la cultura i els costums de Catalunya, així com transmetent a la família d’acollida la seva cultura i tradicions sahrauís. Precisament aquest és un dels objectius fonamentals d’aquest programa; l’intercanvi de costums, vivències, experiències, emocions i sensacions. I de fet resulten enriquidores tant per al nen com per a la seva família d’acollida.

Per a Mah Iahdih, representant Sahrauí a Catalunya, Vacances en Pau, que es fa des de l’any 1994, “ha deixat experiències inoblidables i inesborrables, per a les famílies d’acollida i per als infants que es beneficien del programa i ha teixit llaços indestructibles que són impensables en qualsevol altre intercanvi de cultures i religions diferents”.

L’estiu, el moment més perillós
El programa, també persegueix altres objectius tant o més importants com treure als nens de les precàries condicions de vida en què viuen i especialment durant l’estiu l’època més dura de la vida al desert on la mitjana de temperatura oscil·la entre els 45º i 50º. Facilitar-los l’accés a unes revisions sanitàries en condicions i a una atenció especialitzada si així la necessiten. Oferir-los la possibilitat d’entrar en contacte amb un altre món totalment diferent al seu on poden veure i conèixer coses que només han vist en els llibres de text o a la televisió. Donar-los l’oportunitat de practicar i aprendre els idiomes català i castellà.

I per últim, com explica Iahdih: “els infants sahrauís constitueixen la millor ambaixada del seu poble, ningú com ells sap traslladar el sofriments, el drama i la injustícia que pateixen les seves famílies i el seu poble en general”.

Les persones interessades, poden adreçar-se a vacancesenpau@catalunyasahara.cat o al telèfon: 648 090 737.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s