Les emissions dièsel augmenten el risc de patir ictus

L’efecte nociu dels contaminants va més enllà del càncer i els problemes respiratoris. L’estudi mostra la relació directa entre l’emissió d’algunes partícules dels motors dièsel i l’augment de probabilitats de patir el tercer ictus més freqüent.

Els dies amb més emissions de motors dièsel augmenta en un 20% el risc de patir un ictus. Ho demostra un estudi que evidencia la relació entre les concentracions de sutge emeses pels vehicles dièsel i l’increment d’infarts cerebrals. Per fer-ho s’han analitzat les dades de més de 2.700 pacients d’ictus de l’Hospital del Mar entre 2005 i 2014.

Les conclusions de l’estudi, publicat a la revista Environmental Research són contundents. Els dies amb més emissions de sutge procedent dels motors dièsels, augmenta un 20% la possibilitat de tenir un ictus.  És el resultat de la investigació liderada per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL).

24-72 hores
L’estudi s’ha fixat en dos contaminants dels motors dièsel: les partícules de menys de 2,5 micres (PM 2.5) i el carbó negre o sutge (Pols o brutícia que es produeixen quan es cremen el carbó i altres combustibles) S’ha detectat com la presència d’aquests contaminants actua com a desencadenant en un termini de 24-72 hores de l’ictus aterotrombòtic, en pacients que ja el pateixen de forma subjacent. Aquest ictus es produeix quan les plaques de colesterol, calci o altres substàncies es desplacen.

Per al cap de Neurologia Clínica de l’Hospital del Mar, Jaume Roquer, l’estudi evidencia que l’efecte nociu dels contaminants va més enllà del càncer i els problemes respiratoris. 

L’estudi s’ha fet creuant les dades de més de 2.700 pacients de l’Hospital del Mar que han patit un ictus entre 2005 i 2014. I s’han comparat amb les dades de qualitat de l’aire registrades en l’única estació de Barcelona que controla els nivells de sutge, la de Palau Reial. Usant eines de geolocalització per seguir els pacients, els investigadors han pogut analitzar la influència d’aquest contaminant en els casos d’ictus.

Nivells similars als de Londres
Mentre es va fer l’estudi, els nivells de partícules PM 2.5 va ser de 17,5 g per metre cúbic, per sota dels màxims establerts per l’OMS, que són de 25 g per metre cúbic. La ciutat de Barcelona se situa en uns nivells de contaminació atmosfèrica de sutge similars als de Londres.

La investigadora Rosa Maria Vivanco assegura que tot i que es redueix la contaminació a Barcelona encara hi ha grans riscos per a la salut.

Aquest no és el primer estudi que relaciona la contaminació  amb problemes de salut. Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona conclou que s’evitarien 250 morts l’any a la ciutat si es rebaixés els contaminants als nivells recomanats. El novembre passat l’Ajuntament va activar el veto als cotxes més contaminants en episodis de contaminació elevada.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s