Els castellanoparlants reivindiquen el català

Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya de gran abast davant el retrocés en l’ús de la llengua i els atacs rebuts contra l’escola catalana i el propi concepte d’immersió lingüística. Quasi una quinzena de noms, escollits d’entre molts altres possibles i disposats a col·laborar, que no van tenir el català com a primera llengua però que l’han adoptat, el comparteixen i n’impulsen l’ús. Tots ells reivindiquen el català com a valor cultural i llengua comuna. Podeu veure les diferents intervencions a www.llenguacomuna.cat

Aquests testimonis, d’ideologies i procedències diverses, són l’expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, el diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, el primer tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, l’activista i polític Albano Dante Fachín, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, la ballarina Sol Picó, la religiosa Sor Lucia Caram, la periodista Lídia Heredia, el cantant Santi Balmes, l’actriu i cantant Elena Gadel, l’actriu i cantant Dolo Beltrán, l’actor Lluís Marco, l’arquitecta Benedetta Tagliabue i l’actriu Clara Segura.

Tots ells han enregistrat unes entrevistes que s’estan difonent a través d’una campanya de gran abast a les xarxes socials, per a esperonar l’ús del català, i en la qual parteixen dels seus orígens i les seves experiències. Aquesta acció, amb l’objectiu de reivindicar la defensa de la llengua davant dels atacs institucionals i de carrer que rep, adopta però un estil amable i divertit a partir del joc de diversos antònims, els quals posen en relleu que, independentment del lloc de naixença, de les opcions polítiques, de la religió, de les preferències, de l’edat o de la classe social, el català és i ha d’ésser la llengua comuna de tota la societat, especialment després de les fites assolides. Els testimonis parteixen dels seus orígens i de la seva experiència per reivindicar la necessitat de preservar el patrimoni lingüístic propi i l’ampli consens social al voltant del català assolit d’ençà de la recuperació de les institucions democràtiques. Podeu veure els testimonis al web www.llenguacomuna.cat

Les xifres del català
A Catalunya, en xifres absolutes, no hi havia hagut mai tants ciutadans amb competència per parlar el català –més del 80% de la població, i amb una clara tendència de creixement, perquè ja depassen els 6 milions d’habitants. Aquesta dada tan positiva, que en bona part té les seves causes en la política educativa d’immersió lingüística promoguda per la Generalitat de Catalunya i l’oficialitat de la llengua a les institucions i a les empreses, contrasta amb el fet que el català ha perdut com a mínim més de 300.000 parlants habituals en els darrers 15 anys –dels quasi 2.600.000 usuaris del 2003 als 2.270.000 del 2013.

Des del 2003 al 2013, el percentatge d’ús habitual de la llengua catalana va caure 10 punts, del 46% al 36%. Així mateix, actualment només 1 de cada 3 consumidors parla habitualment el català en les seves compres a les grans superfícies, i un 36% no ho fa mai; igualment, només 1 de cada 3 persones configuren el seu telèfon mòbil en català. Aquestes són algunes de les dades que preocupen l’ONG, com el fet que a l’Àrea Metropolitana de Barcelona només el 35% dels habitants té el català com a llengua d’ús habitual.

Una eina d’inclusió social
L’eix discursiu de la campanya queda plasmat en el manifest ‘El català, llengua comuna’, que reivindica el paper del català com a eix vertebrador de la nostra societat. El text, que ja compta amb l’adhesió d’entitats com el Futbol Club Barcelona, Càritas, SOS Racisme, els sindicats UGT, CCOO i la Intersindical, i la Unió de Federacions Esportives Catalanes, explica que “l’arribada de gent de tot el món ha fet que a Catalunya es parlin avui dia més de 300 llengües”, un fet que serveix “per enriquir aquest país”, sense oblidar, precisament, que “la defensa del català és la defensa de totes les nostres llengües”. El manifest destaca que “volem transmetre la importància que té parlar la llengua del lloc on es viu” i remarca la importància que “el català ha de ser la llengua vehicular de l’ensenyament” al mateix temps que és “una eina d’inclusió social”.

 

Amb la campanya “El català, llengua comuna”, l’ONG del català vol agrupar el màxim nombre d’entitats, fundacions, organitzacions i persones a títol individual per a demostrar que el català ens uneix i que contribueix a l’arrelament i a la cohesió. Les entitats i persones que s’hi vulguin adherir ho poden fer al web www.llenguacomuna.cat.

25 anys
La campanya “El català, llengua comuna” es llançarà coincidint amb el 25 aniversari de la Plataforma per la Llengua, una entitat fundada el desembre del 1993, que reivindica i promou l’ús del català al mateix temps que defensa la llengua dels atacs i les discriminacions que pateix. Amb més de 16.000 socis, l’ONG del català ha aconseguit canvis socials i lingüístics notables i recentment ha recollit prop de 110.000 adhesions de suport a la campanya “La llengua no es toca. Aturem el 155!” per a denunciar l’intent del govern espanyol d’arraconar el català de l’Administració i suprimir el sistema d’immersió lingüística de l’escola catalana arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.

 

Una resposta a “Els castellanoparlants reivindiquen el català

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s