Les parelles més estables són les que es reparteixen les tasques

La independència econòmica de les dones no augmenta la taxa de divorci. Però Els marits s’enfronten a un major risc de divorci si no compleixen el paper estereotipat de sosteniment familiar.

El repartiment de les tasques de la llar és un dels factors que més determinen l’estabilitat o fracàs d’una parella, més enllà dels recursos financers i de les possibilitats de les dones per mantenir-se per si mateixes, segons mostra una investigació realitzada per experts de la Universitat de Harvard (EUA). Per dur a terme el treball, publicat a American Sociological Review i recollit per la plataforma Sinc, els investigadors van estudiar a 6.300 parelles heterosexuals d’edats compreses entre els 18 i 55 anys, i van analitzar l’efecte que causa la divisió de les tasques de la llar i també els recursos econòmics.

Segons els resultats de l’estudi, els factors financers no tenen un paper crucial en el divorci en cap dels grups de parelles, mentre que el repartiment de tasques de la llar sí que afecta l’èxit de les relacions, tot i que apareixen diferències sobre quina divisió de tasques és la millor per a l’estabilitat matrimonial.

Moltes diferències generacionals
En les parelles casades abans de 1975, els investigadors van observar que com més gran és el percentatge de tasques de la llar realitzades per la dona, menor és la probabilitat de fracàs matrimonial. Un fet que canvia en els matrimonis contemporanis, on les dones esperen que els homes també posin de la seva part. Ara bé, l’estudi mostra que, fins i tot en els matrimonis més recents, les dones fan de mitjana més del 70 per cent de les tasques de la llar.

En les parelles casades després de 1974, ni l’ocupació a temps complet de les dones, ni tenir un repartiment de les tasques de la llar més igualitari s’associa amb un major o menor risc de divorci. No obstant això, que l’home treballi a temps parcial sí que posa en perill l’estabilitat del matrimoni.

El rol tradicional de l’home
Una dada molt curiosa que revela l’estudi és que les dones poden combinar treball remunerat i no remunerat sense arriscar la relació, però els homes s’arrisquen a un trencament si ho fan. Mentre que el moviment feminista ha aconseguit que les dones accedeixin a activitats i llocs de poder tradicionalment dominats pels homes, sembla que els homes no haurien sabut reivindicar un nou paper, amb menys responsabilitats i més allunyat del paper tradicional. Mentre elles poden adoptar lliurement el rol de mestressa de casa ells s’arrisquen a un divorci en un nombre elevat de casos si decideixen fugir del seu rol tradicional com a sostenidor econòmic de la família.

Un altre dels resultats clau de la investigació és que la independència econòmica de les dones no augmenta la taxa de divorci, cosa que dissipa la creença una creença molt popular. “Això ajudaria als legisladors encarregats de considerar l’impacte social de polítiques de suport financer a les dones. De la mateixa manera que els matrimonis no es veuen afectats per la independència econòmica de la dona, el suport financer a les dones separades tampoc augmentaria el risc de divorci “, sentencia la professora de Sociologia a la Universitat Harvard, Alexandra Killewald.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s