L’aigua embotellada conté micro partícules de plàstic

L’aigua embotellada de diverses grans marques mundials està contaminada per minúscules partícules de plàstic. El dany que això pugui causar a la salut encara és desconegut, segons un estudi científic difós per l’organització periodística Orb Media i la Universitat de Nova York-Fredonia.

Els investigadors han analitzat més de 250 ampolles de diferents marques de nou països diferents: el Líban, l’Índia, la Xina, Mèxic, el Brasil, Kènia, Indonèsia, Tailàndia i els Estats Units. En el 93% dels casos han trobat restes de polipropilè, niló i tereftalat de polietilè (PET). Les marques analitzades són Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri de l’Índia, Dasani de Kènia, EPura de Mèxic, Evian, Gerolsteiner, Minalba del Brasil, Nestlé PureLife, la xinesa Wahaha i San Pellegrino.

Aquests plàstics són presents tant en el procés d’embotellatge com en els envasos, i se n’han trobat també, en menys quantitats, en l’aigua envasada en ampolles de vidre.

Resultats de l’estudi
Els resultats de les anàlisis són molt diversos i van des de les 17 ampolles -un 7%- on no s’ha detectat contaminació per plàstic, a una ampolla que conté 10.000 micro partícules de plàstic per litre. Un 93% de les ampolles analitzades han donat resultats positius en aquestes partícules.

S’han buscat micro partícules de plàstic de dues mides:  partícules més grans de 100 microns i partícules més petites, dentre 6,5 i 100 microns, tenint en compte que 100 microns són 0,01 mil·límetres i 6,5 són 0,0065 mil·límetres.

Les anàlisis sobre el nombre de partícules més grans de 100 microns han detectat una mitjana de 10,4 partícules de plàstic per litre d’aigua.

Les partícules més petites, d’entre 6,5 i 100 microns, s’han trobat en una mitjana de 314,5 micro partícules per litre, tot i que en una ampolla s’ha arribat a les 10.000 partícules per litre.

Les marques Nestlé PureLife i Gerolsteiner són les que en tenen més quantitat, amb una mitjana de 930 i 807 micro partícules de plàstic per litre, respectivament, mentre que San Pellegrino i Manalba són les que en tenen menys, amb 30 i 63,1 micro partícules de plàstic per litre cada una.

En vidre també, però menys
La directora de l’estudi creu que el plàstic pot provenir tant del procés d’envasament com de les ampolles de plàstic, ja que l’aigua envasada en vidre també té aquestes partícules, tot i que se n’han detectat menys. La comparació és, de mitjana, de 1.410 a 204 micro partícules de plàstic per litre.

Aquest fet corroboraria que part del plàstic prové del procés d’envasament o també podria ser que en el moment d’obrir l’ampolla l’aigua es contaminés amb el plàstic del tap, sense descartar el del mateix envàs.

Les marques asseguren que les seves plantes embotelladores compleixen amb tots els estàndards més alts de qualitat i seguretat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s