Consells per fer la declaració de la renda

Si al llarg de 2017 vàreu posar en lloguer algun pis, o el vau vendre heu de tenir en compte unes quantes coses.

Heu venut algun pis durant el 2017? O potser n’heu posat algun en lloguer? Si ho heu fet hauríeu de seguir uns quants consells a l’hora de fer la declaració de la renda d’enguany.

Sobre els lloguers.
Si és propietari d’un pis llogat i no és la seva activitat econòmica, els ingresos percebuts durant l’any tributen com a rendiment del capital inmobiliari, i si el contracte de lloguer es va formalitzar després de l’1 de gener de 2015, l’arrendador pot deduir-se un 60% d’aquests ingressos, i tributar pel 40%.

Hi han unes despeses deduïbles, totes aquelles necessàries per obtenir els ingressos, que cal tenir en compte i que resten sobre l’import a tributar amb unes limitacions màximes. Les principals són: les despeses de comunitat i derrames, impostos i taxes com l’ibi, o d’escombraries, per exemple, sempre i quan no tinguin caràcter sancionador. Si hi ha una hipoteca sobre el pis els interessos també seran deduïbles, així com les despeses de conservació i reparació, assegurances, les quantitats pagades en concepte d’administració o formalització del contracte d’arrendament. I s’ha que tenir en compte l’amortització de l’immoble, que es calcula aplicant un 3% sobre l’import més gran entre el valor cadastral o del preu d’adquisició incloent totes les despeses de la compra, excloent el valor del sòl.

Si la vivenda ha estat buida durant una part o durant tot l’any, també es paguen impostos, és el que s’anomena imputació de rendes, i és un impost que és paga només pel fet de ser propietari d’una vivenda diferent a la vivenda habitual.

Pel que fa a la venda
Si ha venut una vivenda durant el 2017, s’haurà de calcular la diferència entre el preu de venda i el preu de compra incloent les despeses que es van suportar, i afegint les quantitats pagades en concepte de reformes o millores si n’hi ha hagut.

Si procedeix, s’haurà de mirar en cada cas si es poden aplicar uns coeficients reductors i/o beneficis fiscals, que dependran de l’any de compra de l’immoble i de si el declarant és major de 65 anys.

Aquest resultat pot donar una pèrdua (minusvàlua) o un guany (plusvàlua), on els primers 6.000€ tributaran al 19%, al 21% de 6.001 a 50.000€, i 23% a partir de 50.001€.

En el supòsit que la venda hagi sigut de la vivenda habitual de majors de 65 anys està totalment exempta i total o parcialment exempta si la venda és per a menors de 65 anys i reinverteixen l’import en la compra d’una altra vivenda habitual dintre d’uns terminis establerts.

JORDI BENITO
Expert en habitatge i director de 080 Real Estate.

Una resposta a “Consells per fer la declaració de la renda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s