7 llocs on celebrar Sant Jordi

Portes obertes
Sant Jordi és un gran dia a Catalunya també a nivell institucional. Per això molts espais públics celebren avui una jornada de portes obertes. Avui és un bon dia per visitar el Palau de la Generalitat, els salons nobles de l’Ajuntament de Barcelona, el Palau Güell o la Biblioteca de Catalunya.

Petonada a la Pl. Universitat
Òmnium Cultural celebra la tercera edició de La Petonada, una iniciativa per reivindicar el dret a estimar lliurement, així com normalitzar la diversitat. Durant tot el dia trobareu activitats permanents per promoure l’amor lliure i la diversitat, organitzades per Joves Casal Lambda, una biblioteca vivent, taller de graffitis i el photocall petonaire. Per a l’edició d’enguany, Òmnium ha col·laborat amb una vintena d’entitats del sector LGBTI, associacions culturals i que defensen models afectius no patriarcals. Gràcies a aquesta col·laboració, s’organitzen una quinzena d’activitats durant la jornada.

Sant Jordi multicultural
La Rambla del Raval acull la 15a edició de la diada de Sant Jordi que compta amb la participació de més 70 entitats, col·lectius, associacions i veïnat del barri que oferiran una trentena d’activitats. Hi haurà activitats com tallers, contacontes, lectures, presentacions de llibres i actuacions musicals. L’escenari acollirà cançó catalana escenificada per Mon Raval; salsa colombiana; actuacions dels Joves de Xamfrà; de flamenc, a càrrec d’usuaris del SRC Ciutat Vella i Candela; del ballet bolivià Tinkuna, i del raper Nel.lo C. Les activitats es distribuiran entre les carpes de les entitats, l’escenari central (situat a la Plaça Vázquez Montalbán) i la Haima.

A l’Eixample, especialitzats en infants i els joves
Al passeig Sant Joan s’habilitarà un espai familiar entre l’avinguda Vilanova i la plaça Tetuan, amb una oferta especialitzada de llibre infantil i juvenil i a l’avinguda Diagonal es podrà trobar una oferta especialitzada en llibres de vell, del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, entre la Rambla Catalunya i Balmes.
De la seva banda, l’Associació de Comerciants de Fort Pienc portarà al passeig Sant Joan un total de 48 carpes de roses, llibres, ONGs i altres entitats relacionades amb la diada festiva, entre els carrers Alí Bei i Ausiàs Marc en les dues voreres i entre Casp i Ausiàs Marc en la vorera Llobregat. També Òmnium Cultural habilitarà espais per a activitats lúdiques i culturals a passeig Sant Joan amb Ali Bei (banda Besós) i a passeig Sant Joan amb Casp (banda Llobregat).

Sarrià, llibres i una biblioteca
A Sarrià aprofitaran el Sant Jordi per reivindicar una biblioteca. Entre les parades de llibres i les de roses que trobareu a la Pl. Major de Sarrià hi trobareu una parada de l’Associació de Veïns de Sarrià que reivindica una biblioteca per a Sarrià.
Fa dos anys l’Associació Sarrià va publicar un manifest demanant que es construís la Biblioteca de Sarrià, una demanda que fa més de 20 anys que es demana. Actualment ja hi ha un projecte executiu fet i un pressupost aprovat però encara no hi ha data per començar les obres. Primer van dir que s’iniciarien entre desembre de 2017 i gener del 2018, però uns tràmits administratius van obligar a endarrerir la data. En el darrer plenari es va dir que les obres començarien al juliol… Però tenint en compte l’estat del projecte i els terminis administratius necessaris els comptes no surten.
Els veïns i veïnes de Sarrià exigeixen que s’iniciïn tan ràpidament com es pugui les obres de l’edificique ha de contenir la futura biblioteca de Sarrià i les dependències administratives del districte , i altres serveis culturals com un auditori i una sala polivalent.

La Festa de la Llengua
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT han organitzat més d’una setantena d’activitats relacionades amb la llengua catalana per celebrar Sant Jordi. Les accions són de tipologia ben diversa: concursos, tallers, accions en xarxes socials, lectures, dictats populars, revetlles literàries, publicacions, etc. El mes d’abril és el període de l’any en què el CPNL promou més activitats vinculades amb la llengua i la cultura catalanes per aproximar-les als aprenents de català i al conjunt de la ciutadania. Des de començaments d’abril, els centres de normalització lingüística (CNL) organitzen i participen en 68 activitats a 36 poblacions de Catalunya. La major part dels actes té la col·laboració d’ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, ràdios, museus, escoles i entitats culturals del territori. Podeu consultar els actes i activitats de Sant Jordi que es fan durant el mes d’abril i l’agenda específica d’actes del dia de Sant Jordi al web del CPNL.

De parada en parada i tiro perquè em toca
Esperem que us agradi Sant Jordi, perquè no és gaire fàcil esquivar-lo. A banda de les llibreries i floristeries habituals l’Ajuntament ha autoritzat un total de 4.872 parades a tota la ciutat: 3.892 per a la venda de roses i 980 a la venda de llibres.
Com és habitual, els districtes que acumulen un major nombre d’autoritzacions són els del centre de la ciutat: l’Eixample i Ciutat Vella. L’Eixample compta amb 2.022 autoritzacions, de les quals 1.456 són de venda de roses i 566 de venda de llibres. En el cas de Ciutat Vella, s’han donat 980 autoritzacions per a la celebració de la Diada de Sant Jordi: 250 de llibres i 427 de roses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s