Per què regalem roses per Sant Jordi?

Quan va començar la tradició de regalar roses pel dia de Sant Jordi? És molt difícil trobar una data concreta. Però totes les fonts coincideixen en què ha de ser molt antiga perquè és té constància de la celebració d’una Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Si anem més enrere trobem que ja en època dels romans es regalaven roses pel mes d’abril, per celebrar una festa floral dedicada a la deessa Flora. Però no seríem tant agosarats de vincular Sant Jordi amb els romans…

La festa que ara coneixem té el seu origen en l’època de la Diputació del General i està lligada a la noblesa i els estaments dirigents que el dia de Sant Jordi celebraven una missa a la capella del Palau de la Generalitat, on també s’hi feia l’esmentada Fira de roses. Tot i que la festa actual manté aquestes dues tradicions medievals: regalar la rosa i visitar la capella del sant, la diada ha anat incorporant més elements i, sobretot, s’ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular.

Una tradició vermella
La tradició es va mantenir inalterable durant molts anys fins que ja en l’època contemporània va anar incorporant novetats, com les roses de color. Els nostres avis es quedarien parats de veure tanta varietat de tipus de roses, però sobretot tants colors com es vénen ara. La innovació en el camp floral ha revolucionat de dalt a baix el panorama fins al punt que ara els clàssics ja són considerats poc originals. Tot sigui per vendre més roses. La tendència enguany, per raons polítiques òbvies és la rosa groga en reivindicació de la llibertat dels presos polítics.

Malgrat tot la majoria de roses que es venen a la ciutat són les vermelles de tota la vida, de tija llarga i capoll gran. Els preus varien en funció de la qualitat de la flor, la mida del capoll, la llargària de la tija i, òbviament, la decoració i els complements que poden fer que el pressupost augmenti considerablement. L’arranjament tradicional, i el més vist encara, és acompanyar la rosa d’una espiga i una bandera catalana que recordes l’origen rural de la tradició i la simbologia nacional de la diada. El preu mitjà d’aquesta rosa (depenent la decoració o complements) sol ser d’uns 3 € aproximadament.

A partir d’aquí la decoració es va fent més complexa i va augmentant el preu. La frontera entre el romanticisme i l’extravagància l’estableix el client perquè molts venedors no s’estan de res i hem vist de tot, l’últim és una rosa congelada sobre un peu de gel. Les roses de colors han revolucionat el sector i el dia de Sant Jordi. Si tradicionalment la diada estava associada al vermell de la rosa i de la sang del drac des de fa uns anys disposem de roses de tots colors.

Per a tots els gustos
No és fàcil posar ordre entre la gran quantitat de roses que sortiran la mercat el proper dia de Sant Jordi. Per simplificar podem dir que a les parades del carrer es vénen les més populars: més aviat petites, amb un color vermell fosc intens, conegudes com First Red o Red Naomi; també abunden les freedom (amb el cap en forma de copa i amb poques espines). En canvi els floristes aposten per altres varietats més exhuberants i que es conserven millor: les dues més habituals són la Grand Prix (flors més grans amb pètals arrissats i avellutats i una tija grossa i forta, planes en la seva part superior) i Gran Gala (es caracteritza per un vermell fosc i una forma cònica i allargada).

Quant a la procedència és d’allò més variada. Si bé al Maresme disposem de proveïdors de roses ben autòctons el cert és que no arriben ni de bon tros a la producció necessària per al país. Per això des de fa molt de temps s’importen flors d’arreu. Tradicionalment el mercat holandès era el gran majoritari, tot i que els holandesos són més distribuïdors de flors que productors (les importen principalment d’Àfrica i les venen arreu d’Europa com a holandeses). Però ja sigui per la crisi o per la competència des de fa pocs anys Colòmbia ha entrat fort a Catalunya i s’ha menjat part del terreny dels holandesos. Equador és un altre país productor que ha entrat al nostre mercat si bé encara té un percentatge minoritari.

El color de les roses

Repassem el significat, orientatiu, de cadascun dels colors que veurem per Sant Jordi.

Vermella: Símbol d’amor i passió però també de respecte i de tradició així que tranquil·litat si la xicota es presenta amb roses dels companys de feina o amics.

Blanca: Com és natural simbolitzen la puresa i la innocència. També ens parlen d’amor més pur, més sòlid.

Rosa: És una opció intermitja, entre vermella i blanca, i potser per això simbolitza l’afecte entre dues persones, les bones intencions sense pretensions de tocar cuixa.

Groga: El groc és un color alegre, molt primaveral, natural sense malícia. Enguany també té un significat polític innegable: la llibertat dels presos polítics.

Taronja: Simbolitza joia, alegria i satisfacció per un èxit aconseguit, o sigui una relació que funciona que ja és prou motiu de celebració.

Blau: Significa confiança, afecte, llibertat i franquesa. El color blau també està relacionat amb la pau i el relax.

Verda: Simbolitza l’esperança, és clar.

Lila: Seducció, desig, ideals per a les dones fans del lila.

Negra: Si la parella no és gòtica les roses negres s’interpreten bastant negativament: separació, tristesa, mort…

Però com s’aconsegueixen aquests colors? Són realment naturals? De vegades sí i de vegades no. El més habitual, i barat, és tenyir les flors. Per fer-ho es deixen assecar boca avall durant un dia i després se submergeixen les tiges en aigua barrejada amb el tint corresponent a cada color. D’altra banda s’han fet molts progressos en enginyeria floral i gràcies a la manipulació genètica s’han aconseguit colors impossibles d’una forma “natural”, però aquestes varietats són molt més exclusives, i més cares “naturalment”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s