Ansietat, depressió o estrès? O potser tot plegat?

El 57% de la població creu que ha tingut problemes d’ansietat alguna vegada a la vida, mentre que el 34% afirma haver patit depressió en algun moment.

Són dades d’una enquesta realitzada per l’Organització de Consumidors i Usuaris. Per assolir aquesta conclusió s’han entrevistat gairebé 500 persones d’entre 18 i 74 anys a qui han preguntat sobre diversos aspectes relacionats. Paraules com estrès, depressió o ansietat apareixen tot sovint en les enquestes però, sabem distingir-los?

Estrès personalitzat
L’estrès és molt personal però acostuma a provocar episodis de nervis, ansietat o fins i tot de fúria. Els símptomes comuns són: dolor abdominal, mal de cap, marejos, insomni, falta de gana, trastorns del son, cansament, falta de concentració, problemes sexuals… Si la situació es manté, o s’agreuja, poden aparèixer problemes encara més greus com ara baixades de sucre, hiperactivitat de la tiroide o un atac de cor.

Per superar l’estrès és imprescindible calmar aquesta reacció excessiva. Es pot fer amb tècniques de respiració, acupuntura o ioga, per exemple. O bé actuant sobre la situació que ens causa l’estrès.

L’ansietat bloqueja
L’ansietat està relacionada amb la supervivència. De fet té una funció en el nostre organisme: preparar l’organisme, activar-lo, per a una resposta eficaç. Els símptomes són: hiperactivitat, taquicàrdia, sensació d’ofec, pèrdua de control, tremolors, suor excessiva, nàusees, insomni, debilitat o rigidesa muscular, inquietud, pensaments negatius, etc.

Una solució ràpida és fer exercici. De fet és una de les maneres més eficaces de tractar-la sense medicaments. Amb l’exercici físic el cos allibera l’excés d’energia acumulada i allibera endorfines, les hormones de la felicitat. També ajuden les tècniques de relaxació i, en general, la pràctica de hobbies que ens distreguin com manualitats, ball, teatre, pintar mandales…

Depressió, la més evident
Quan algú se sent depressiu es troba trist, infeliç, malenconiós, ensorrat… Ara bé, la depressió clínica és un trastorn que es manté en el temps i pot convertir-se en crònica. Els símptomes són: autoestima molt baixa, problemes de son, canvis en la gana, augment o pèrdua de pes, falta d’energia, fatiga, sentiments de culpa, aïllament, agitació, irritabilitat, dificultat per concentrar-se, inactivitat, pensaments de suïcidi… El millor contra els episodis depressius lleus és practicar exercici regularment, passar temps a l’aire lliure i cuidar l’alimentació .

L’enquesta realitzada per l’OCU exposa que el percentatge de persones que creu haver patit depressió se situa en un 34 per cent, en l’actualitat, un 10% dels enquestats els pensen que la pateixen i, d’aquests, la meitat de manera severa. El treball posa de manifest que un 32% dels afectats mai no han anat al metge. I dels que van anar-hi, en el 92 per cent dels casos es va diagnosticar depressió o ansietat.

Els problemes a la feina o els estudis són percebuts en el 46% dels casos com el desencadenant de l’ansietat o depressió, seguit dels problemes de parella amb un 40%, els problemes de salut (37), els familiars (31) i els econòmics (30). A més, per al 22% dels enquestats una experiència traumàtica va ser l’inici dels problemes de salut.

Pel que fa al tractament, el 54% dels que admeten haver tingut problemes han seguit un tractament. La resta van creure que podien superar la situació pel seu compte i un 24% no creu en l’eficàcia dels tractaments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s