Barcelona proveirà energia als ciutadans

S’estima que el pas de tot el subministrament elèctric de l’Administració municipal a Barcelona Energia suposarà un estalvi de 500.000 euros.

Des del passat 1 de febrer podem considerar que Barcelona és una proveïdora d’energia. No és que l’alcaldessa ara es dediqui a produir energia personalment sinó que la ciutat s’ha convertit en comercialitzadora per mitjà de l’empresa pública Barcelona Energia. Gestiona 45 MW de generació pública d’energia que equival a uns 200.000 MWh elèctrics d’energia verda i local. Es preveu que a l’estiu la nova companyia subministri ja tot el consum elèctric de l’Ajuntament, que s’estalviarà 500.000 euros, i que pugui començar a donar servei a fins a 20.000 llars a finals any.

L’inici de l’activitat de representació suposa actuar com a agent del mercat elèctric de les plantes que actualment gestiona i explota: 41 plantes fotovoltaiques instal·lades en edificis de l’Ajuntament de Barcelona, la planta de valorització energètica de Sant Adrià del Besòs, i la planta d’aprofitament energètic de biogàs de l’abocador del Garraf. El conjunt d’aquestes instal·lacions sumen una potència instal·lada de 45 MW i exporten a la xarxa aproximadament 200.000 MWh elèctrics d’energia verda, de proximitat i lligada a l’economia circular (que equivaldria al consum aproximat anual d’unes 87.000 famílies).

Es preveu que a l’estiu la nova companyia subministri ja tot el consum elèctric de l’Ajuntament, que s’estalviarà 500.000 euros, i que pugui començar a donar servei a fins a 20.000 llars a finals any.

A partir de l’estiu
En una segona fase, a partir del proper mes de juliol, està previst que la comercialitzadora pública subministri l’energia elèctrica d’edificis i equipaments municipals de la ciutat de Barcelona; i posteriorment s’oferirà aquest servei a la ciutadania.

Per aconseguir aquest objectiu l’empresa pública Barcelona Energia ha superat tots els tràmits legals per poder operar al mercat elèctric, i com a tal apareix en el llistat de comercialitzadores d’energia elèctrica de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, regulador del mercat elèctric espanyol.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha destacat la importància de recuperar la gestió pública de l’energia, “perquè en un servei bàsic com aquest no poden primar els interessos d’uns quants per sobre de l’interès general. De fet, és un dels sectors on la sobirania té un paper cabdal”. Segons Badia: “Ens estem dotant d’eines per augmentar el lideratge públic, per independitzar-nos de l’oligopoli elèctric; per desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic; per ser més verds i omplir la ciutat d’energies renovables; per ser més eficient, amb el màxim possible produït localment, per facilitar l’autoconsum, per garantir el dret energètic i fer partícips a la ciutadania i que aquesta tingui un paper actiu”.

La comercialitzadora pública d’energia elèctrica és una prioritat del Govern Municipal com a instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable tant a nivell d’equipaments municipals com també per a la ciutadania.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s