Un tractament capaç d’eliminar la leucèmia

El tractament anomenat CAR-T, encara en fase de proves, ha aconseguit eliminar aquest càncer en un 85% de pacients. El tractament CAR-T ve dels Estats Units, on s’ha pogut eliminar aquest tipus de càncer en un 85 % dels pacients

L’Hospital Clínic ha aconseguit un nou tractament, gràcies a les aportacions econòmiques gestionades a través de l’anomenat projecte Ari, que duu el nom de la noia que el va impulsar i va morir el 2016 de leucèmia. El tractament anomenat CAR-T és capaç d’eliminar aquest càncer en un 85% de pacients. Un assaig amb 10 malalts que ja dona bons resultats, tot i que es necessita més temps i més casos per reafirmar els resultats a llarg termini.

Què és el CAR-T?
El CAR-T és un tipus de teràpia que consisteix a modificar els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària, del mateix pacient per tal que tinguin la capacitat d’atacar les cèl·lules tumorals. Mitjançant una tècnica específica que permet la separació dels components de la sang, s’obté una quantitat de limfòcits T que es reprogramen genèticament, de manera que quan es transformen un altre cop al pacient poden reconèixer les cèl·lules tumorals i atacar-les. Amb aquest desenvolupament, el Clínic es converteix en un dels pocs centres europeus capaços d’oferir aquesta teràpia.

L’assaig clínic per comprovar l’eficàcia del CAR-T del Clínic, en el qual també ha participat l’hospital Sant Joan de Déu, ha estat aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament. Tot i que el director de l’Institut Clínic de Malalties Hematooncològiques del Clínic, Álvaro Urbano-Ispizua, acredita la seva eficàcia, per aconseguir que els resultats siguin validats es necessiten com a mínim 30 pacients.

Per això, més enllà de les negociacions amb el CatSalut perquè vegi la conveniència de sumar-se al projecte. El Clínic vol constituir la Plataforma CAR, que té com a objectiu continuar recollint fons no només per poder validar l’assaig clínic en marxa sinó per ampliar els assajos a altres tipus de càncer, com ara el mieloma múltiple.

Projecte Ari
L’adquisició del CAR-T ha estat possible a l’anomenat Projecte Ari que ha recaptat 1.134.583 euros. El projecte duu el nom de la noia que, diagnosticada d’aquesta malaltia amb 13 anys, va engegar tota una sèrie d’iniciatives conjuntament amb la seva mare, que van acabar desembocant en un projecte capaç de recaptar fons d’aquesta magnitud i permetre portar aquest tractament a casa nostra i en un centre públic. L’Ari va morir l’any passat de leucèmia però el seu llegat continua viu amb un projecte que avança per tal d’aportar millores als pacients de leucèmia.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s