Una xarxa social contra el postureig

Un esmorzar amb torrades, cafè, ous i Bloody Mary. Clic. Un capvespre des de la terrassa més top de la ciutat. Clic. Un selfie durant el concert que no et pots perdre. Clic. Les xarxes socials són plenes de fotografies de moments únics que volem mostrar als nostres seguidors, imatges que fan que la nostra vida sigui especial. Envejable fins i tot. Però, quines d’elles són autèntiques i quines simple postureig?

Per posar ordre i revindicar el no postureig ha nascut una xarxa social que convida a registrar aquestes imatges mundanes que mai no apareixeran en el compte de ningú mínimament cool: una habitació cap per avall o l’embús de tornada de la feina. Aquesta raresa es diu Minutiae i és una creació del neuròleg nord-americà Daniel J. Wilson i el fotògraf suec Martin Adolfsson.

La vida real
Minutiae està feta amb moments aleatoris. Records oblidats. La vida real. Sense filtre. Concebuda fa un parell d’anys com un projecte artístic que té molt d’experiment sociològic, l’aplicació arriba com a resposta al nostre moment actual , i es defineix com antisocial i anònima. A més, no permet sumar followers, ni escriure comentaris, ni prémer cap botó de “M’agrada”.

Un cop al dia, a una hora que no sempre és la mateixa, l’usuari rep una notificació al seu mòbil. En ella se li demana una cosa senzilla: una foto frontal. Un cop s’activa la càmera del telèfon, disposa de cinc segons per fer-la. És a dir, no hi ha temps per pensar en termes d’ego o glamour. Només per seleccionar un objectiu, i ja. La instantània deixa de ser visible fins i tot per al seu propi autor. S’incorpora a un mosaic virtual que es completarà després de 1.440 notificacions (els minuts que té un dia).

El temps és la clau d’aquesta app revolucionària. De fet el seu nom ja remet precisament a minut i a minúcies. Es poden veure imatges capturades per un altre usuari seleccionat a l’atzar. Imatges igual d’antiestètiques i rutinàries que les seves.

L’app està disponible a iOS per uns 14,99 dòlars i ho estarà properament a Android. «Se suposava que les xarxes socials ens mantindrien en contacte amb els nostres amics, però en canvi ens han convertit a tots en micos inconscients que participen en l’enquesta de consumidors més llarga del món», critiquen els seus creadors.

Per a ells Minutiae també aborda altres problemàtiques com ara la deshumanització i la deriva publicitària d’aparadors com Facebook o Instagram.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s