Augmenten els casos de sífilis i gonorrea

L’11,6% dels joves d’entre 15 i 34 anys no fan servir cap mètode anticonceptiu i el 34,4% ha utilitzat en alguna ocasió la píndola de l’endemà.

Qui últimament hagi sortit a lligar sap que ara és molt més fàcil aconseguir-ho per mitjà de les aplicacions de mòbil que a la discoteca. Les pràctiques sexuals han canviat i ara hi ha més gent que té diverses parelles simultàniament, un dels factors que explicarien l’augment de les infeccions de transmissió sexual (ITS), segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Els casos de sífilis i gonocòccia, més coneguda com a gonorrea, van créixer durant el 2016 respecte a l’any anterior, segons l’informe de l’Agència, que es va presentar a finals de gener.

En el cas de la sífilis, el 2016 es van detectar 720 casos nous, mentre que l’any anterior havien sigut 508. És un increment del 42%. Pel que fa a la gonorrea, es van detectar 1.072 casos, un 82% més que l’any 2015, quan se’n van registrar 588. La principal font d’infecció són les relacions sexuals sense protecció.

Les causes de l’augment, però, són multifactorials. S’atribueix a un canvi en el mètode de vigilància epidemiològica, els laboratoris de microbiologia tenen ara l’obligació de declarar aquestes malalties, a la millora del diagnòstic precoç, ja que hi ha més punts de detecció, i a l’augment generalitzat que s’ha registrat a totes les grans ciutats europees. Els homes que tenen sexe amb altres homes són els que pateixen la major part dels nous contagis.

Altres malalties de transmissió sexual, com el VIH han registrat una tendència a la baixa. El 2016 es van detectar 320 casos de VIH a Barcelona, una xifra inferior a la de l’any anterior, quan se’n van registrar 385.

Preservatiu i píndola de l’endemà
L’Agència de Salut Pública insta a no banalitzar aquestes infeccions perquè a banda de les molèsties evidents poden derivar en greus problemes de salut. Un dels aspectes a reforçar per evitar més contagis és la prevenció i promoure l’ús del preservatiu és un dels recursos clau.

Segons les estadístiques municipals, un 11,6% dels joves d’entre 15 i 34 anys no fan servir cap mètode anticonceptiu i el 34,4% ha utilitzat en alguna ocasió la píndola de l’endemà.

Prevenció en apps per lligar
Conscients de la importància de les apps per lligar l’Agència ha engegat un programa per promoure la salut sexual en algunes de les més habituals entre els joves, com ara Grindr, Tinder, Wapo o Planet Romeo. Mitjançant aquestes apps, l’agència ofereix la possibilitat de fer proves del VIH i altres ITS. Durant l’any passat, per exemple, van oferir proves ràpides a gairebé 4.000 persones.

Per combatre la incidència de les infeccions de transmissió sexual, l’Ajuntament de Barcelona ha incrementat un 42% el pressupost que destina des del 2015. L’any passat va destinar gairebé 1,2 milions d’euros. La Comissió de Salut, insisteix que totes aquestes actuacions van dirigides a garantir la sexualitat lliure però també segura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s