La millor dieta per aprendre més

Cal reduir aliments poc saludables com sucs, galetes, cereals ensucrats i, en general, aliments altament processats. També les carns vermelles.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha actualitzat la guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolar 2017” que inclou algunes recomanacions per millorar la qualitat de les programacions de menús a l’escola per a nens en etapa escolar. La guia s’adreça a famílies, escoles, associacions de mares i pares d’alumnes (AMPES) i als responsables de l’organització del menjador escolar.

Les principals novetats són:

  • Disminució d’aliments “poc saludables” com ara sucs, galetes, cereals d’esmorzar ensucrats i, en general, aliments altament processats i enriquits en sucres; la reducció de carns vermelles i processades.
  • Increment de llegums i aliments integrals.
  • Reforç per als làctics no ensucrats.
  • Potenciació dels aliments estacionals i de proximitat.
  • Respecte per la sensació de gana expressada per l’infant.
  • També es destaca la importància dels àpats en família, la participació de l’infant en el procés alimentari, tant a casa com el menjador escolar, i la conscienciació de la necessitat de reduir el malbaratament alimentari.

La guia també recomana repartir els aliments dels infants en diversos àpats diaris, per exemple, uns cinc: tres de principals que serien l’esmorzar, el dinar i el sopar, i dos de complementaris: un a mig matí i un altre, el berenar, a mitja tarda.

Durant els darrers 5 anys s’ha incrementat l’evidència de la necessitat de reduir la presencia de determinats aliments poc saludables en l’alimentació dels infants com la importància d’incrementar, tant a casa com l’entorn del menjador escolar, l’oferta de fruites senceres i no en forma d’integrals. A més, durant aquest període s’ha comprovat la importància de l’acompanyament de l’àpat dels infants per la qual cosa s’ha treballat conjuntament amb entitats de l’àmbit del lleure i la pedagogia.

Hàbits saludables, a casa i a l’escola
L’educació d’hàbits saludables, entre ells l’alimentació, s’ha d’abordar des de diferents vessants i des de diferents sectors. Sens dubte, la família és el més important, però l’entorn comunitari, els serveis sanitaris i també l’escola, hi tenen un paper transcendental. L’entorn escolar és un espai idoni per promoure una alimentació saludable, en tant que ofereix als infants aliments adequats des del punt de vista nutricional i dietètic, tant en els menús de migdia com en les possibles propostes d’esmorzars i berenars, i també les que ofereixen les màquines expenedores d’aliments i begudes en els espais per a infants i joves de Catalunya), en el cas que n’hi hagi. També, i igualment important, cal que l’acompanyament dels adults (professorat, monitors i monitores) durant els àpats sigui respectuós, sense pressions ni coercions i tenint en consideració els gustos i la sensació de gana dels infants.

Passar-s’ho bé i menjar millor
Les recomenacions per a les programacions de menús escolars s’han de respectar en les programacions de menús de campus esportius i casals d’estiu. És per això que cal que les famílies disposin de les programacions de menús, ja sigui lliurant el full pròpiament dit , pensant-les als plafons informatius o bé incloent-les en la informació sobre les activitats.

Els menús, les receptes i els aliments que s’ofereixen cal que s’adaptin a la temporada d’estiu, amb plats apropiats per l’època, com amanida de pasta, gaspatxo, empedrat de llegums, etc. , i fruites com el meló, la síndria, el préssec, etc. A més, les temperatures de preparacions cal que siguin més fredes, per tal de contrarestar l’ambient calorós (vichyssoise, amanides, fruita fresca… en lloc de sopes, estofats, etc.)

Festes divertides i saludables
Les festes i celebracions són moments molt especials per als infants i les seves famílies. Compartir una estona agradable i divertida, jugant i menjant amb els amics i familiars, és una bona manera de celebrar l’aniversari, els assoliments esportius, les cloendes de curs i moltes altres ocasions especials a la vida quotidiana dels més petits. El més important de les festes infantils és que els nens i les nenes es trobin en un entorn on juguin plegats i amb alegria. Amb petites idees, trucs i receptes, els infants podran gaudir d’una oferta de begudes i aliments deliciosos i saludables; al mateix temps, evitarem que els adults hagin d’intervenir restringint o limitant la ingesta d’aliments superflus, que no convé que es consumeixin en excés.

Si preferiu les propostes salades, opteu per crispetes, entrepans o sandvitxos de formatge, pernil cuit o fuet, olives, pizzes o pastís d’escalivada… O bé, podeu organitzar la festa més dolça, amb batuts de llet o iogurt amb fruites, broquetes de fruites fresques, petitsuís gelats o entrepans de crema de xocolata…

Dinars de carmanyola
En alguns centres educatius, especialment de secundària, s’ofereix la possibilitat als alumnes de portar el dinar en carmanyoles, i se’ls facilita l’espai i les condicions de refrigeració (nevera) i escalfament (microones) adequades. Aquesta opció, sempre que els joves s’impliquin en els diferents processos, es planifiquin els menús acuradament i es garanteixin les condicions higienicosanitàries, pot esdevenir una bona alternativa.

Si feu servir habitualment la carmanyola el millor és preparar plats únics que incloguin verdures, farinacis o llegums, i/o carns i ous. Per exemple: pasta freda amb daus de carbassó, tires de pollastre i alfàbrega o patates guisades amb calamars i verdures (carbassó, pebrot, ceba i carbassa).

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s