Algunes claus per entendre el mercat immobiliari a Barcelona

Hi ha hagut un increment d’inversors particulars, que compren per posar en lloguer, ja que els diners al banc no donen gaire, la borsa és molt incerta i els plans de pensions poc rendibles.

Barcelona està de moda, per les seves fires, pel clima, per la seva gastronomia, l’oferta universitària i de les escoles de negocis, etc…

Sentim parlar de pujades i baixades de preus. Molta gent, potser massa i tot, s’atreveix a dir-nos què hem de fer, en què hem d’invertir… Tothom sembla molt entès en el mercat immobiliari. Per això avui ens ha semblat molt interessant analitzar algunes claus amb l’ajuda de Jordi Benito, expert en habitatge i director de 080 Real Estate.

  • Barcelona està de moda, per les seves fires, pel clima, per la seva gastronomia, l’oferta universitària i de les escoles de negocis, etc… Això fa que sigui un destí desitjat tant per compradors com per inquilins de totes les nacionalitats.
  • El creixement del sector ja és un fet, i està consolidat a les grans capitals (Barcelona, Madrid, Màlaga i Palma de Mallorca). La pujada de preus té una relació directa amb el context econòmic, però també amb l’escassa oferta de producte actual de segona mà. Tal com marca la llei econòmica: si hi ha poca oferta i molta demanda, els preus pugen.
  • Actualment els particulars que venen un pis estan sobrevalorant el seu immoble aproximadament un 20%. Molts encara esperen recuperar la inversió, alguns posen el preu funció del que necessiten, i altres es deixen emportar per la eufòria o no tenen pressa o pensen que ja tindran temps d’abaixar-lo, si cal.
  • L’increment en la concessió d’hipoteques i baixos tipus d’interès ha afavorit les compres.
  • En el context polític, el “procés” ha afectat molt menys del que ens volen fer creure, segons explica Benito. Els més perjudicats han sigut els pisos de luxe i les grans inversions immobiliàries (edificis i grans operacions) sobretot on els actors són estrangers, cosa que demostra que el diner és poruc.
  • Hi ha hagut un increment d’inversors particulars, que compren per posar en lloguer, ja que els diners al banc no donen gaire, la borsa és molt incerta i els plans de pensions poc rendibles. Com a conseqüència de l’augment dels preus dels lloguers, els inversors que compren per llogar tenen rendibilitats superiors al 4-5%, i si financen la compra fins i tot poden pagar la hipoteca amb el preu del lloguer.
  • Els lloguers han pujat molt els últims 2-3 anys perquè Barcelona està de moda i encara són barats en comparació amb els de Londres o París. Val a dir que aquesta pujada s’està estabilitzant com es pot veure en les dades del primer trimestre de 2018.
  • Al moment actual de pujada s’afegeix el venciment dels contractes de lloguer que es van fer fa 5 anys. Les renovacions d’aquests contractes suposen un 40% més del que pagaven i els contractes de 5 anys disminueixen en detriment dels de 3 anys, o inclús de menys d’un any.
  • Aquest increment dels preus del lloguer està expulsant molts cops als residents de tota la vida d’un barri cap a altres zones o altres municipis (Sant Cugat, Hospitalet, Badalona..,) i això fa pujar també els preus d’aquesta primera corona.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s