Els pagesos volen recuperar Collserola

El Consorci del Parc Natural de Collserola ha iniciat el procés per a la transició agroecològica del seu sistema alimentari.

Cada cop queden menys persones que ho recordin però fa temps, no gaire, Collserola era un espai agrari on els pagesos o conreaven i produïen tota mena de productes, com vi per exemple. El progrés va acabar amb tot allò i les terres de cultiu van desaparèixer. Ara el Consorci i els Ajuntaments s’han proposat recuperar l’activitat agrària, un projecte que es coneix com “Alimentem Collserola” i que desenvolupa l’Associació Arran de Terra.

Actualment Collserola ja compta amb productors locals que podeu trobar en mercats puntuals o fires agràries. L’Ajuntament també va recuperar fa uns anys el cultiu de vinyes i la producció de vi a Can Calopa, amb la col·laboració de la Cooperativa l’Olivera. L’objectiu del projecte és ampliar els terrenys de producció i promoure el consum de productes locals.

Fira agrícola de Collserola
Les zones agrícoles tenen un paper bàsic en la conservació dels espais naturals per la biodiversitat que aporten, pel seu rol en la configuració del paisatge i pels serveis ecosistèmics que brinden. La pèrdua de terres agràries com a conseqüència de l’abandonament, la industrialització o la urbanització ha reduït progressivament els terrenys de conreu i aquest és un dels factors actuals que afecten més negativament la pervivència dels valors naturals del Parc Natural de Collserola.

El procés es troba de moment en fase de desenvolupament. S’estan identificant els reptes i planejant les accions amb tots els actors. Lògicament els veïns i futurs consumidors hi tenen molt a dir. La propera cita serà el 6 de maig a la Fira Agrícola de Collserola a Vallvidrera, organitzada per la cooperativa de consum Can Pujades, on cada grup presentarà el Pla de treball per l’acció triada i continuarà el debat per avançar cap a la Transició Agroecològica de Collserola.

Made in Collserola
La millor manera de contribuir a mantenir l’activitat agrària que es desenvolupa a Collserola és consumir els aliments que produeix la pagesia del parc. Actualment comtem amb 17 productors: Can Carlets i Can Calopa de Dalt (Barcelona), Ca n’Oller (Montcada i Reixach), Cal Figueras, Can Puig i La Vinya de Can Font (El Papiol), Can Domènec i L’Ortiga (Sant Cugat del Vallès), Can Milano (Sant Feliu de Llobregat), Can Roldán i Ramaders de la Vall de Sant Just (Sant Just Desvern), Can Santoi (Molins de Rei), Francesc Bancells, Jardins de la Serreta i La Rural de Collserola (Sant Cugat del Vallès), Marcel Brau (Cerdanyola del Vallès), Oli Tinet (Molins de Rei i El Papiol). Trobareu més informació sobre ells a www.parcnaturalcollserola.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s