Els consumidors contra Vodafone

La banca lidera el rànquing mundial de queixes dels consumidors, les telecomunicacions cocupen el segon lloc i el sector automobilístic completa el podi.

Vodafone va ser la companyia de telecomunicacions més denunciada pels usuaris de FACUA-Consumidors en Acció durant 2017. Així ho posa de manifest el balanç de l’organització, on la multinacional britànica va acaparar més de quatre de cada deu reclamacions a les grans telecos, encapçalant el rànquing a una enorme distància del segon operador.

Comparant les reclamacions dels principals grups de telecomunicacions que operen a Espanya, Vodafone va acaparar el 44,6%, seguida de France Telecom, amb el 31,0% (repartides gairebé a parts iguals entre les seves marques Orange i Jazztel). En tercer lloc es troba Movistar amb el 18,4% de les denúncies, i després MásMóvil (incloses les seves marques Yoigo i Pepephone), amb el 6,1%.

La banca encapçala el rànquing
El de les telecomunicacions va ser el 2017 el segon sector en reclamacions plantejades pels consumidors en FACUA, amb el 10,3% del total de 22.703 casos oberts pels equips jurídics de l’organització. El primer lloc del rànquing el va ocupar la banca, on es van disparar les queixes fins al 63,7%. En tercera posició, el sector automobilístic, amb el 5%, com a conseqüència de les denúncies contra el grup Volkswagen pel frau en la manipulació dels seus motors dièsel.

Denúncies per incompliments
El percentatge de reclamacions contra companyies de telecomunicacions va representar el 2017 cinc punts menys que l’any anterior, quan es van situar en el 15,3%. Al costat de les pujades fraudulentes de tarifes aplicades per les principals companyies, van destacar les denúncies per incompliments d’ofertes comercials, enviaments de factures després que els usuaris hi hagin sol·licitat la baixa o amenaces amb penalitzacions abusives per anul·lar contractes abans de finalitzar els compromisos de permanència. Així mateix, el cobrament de trucades no realitzades o l’alta en serveis de missatges no sol·licitats o publicitats de forma fraudulenta són altres de les queixes plantejades pels consumidors.

A més de la llarga llista de fraus comesos en el sector davant la passivitat del Govern i les autoritats de protecció al consumidor de les comunitats autònomes, en 2017 es van repetir un any més les pujades de tarifes de les tres principals operadores. Actualment, han tornat a encarir els seus paquets convergents telefonia fixa i mòbil, Internet i televisió, el que ha motivat una denúncia de FACUA davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per possible pacte de preus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s