El Zoo de Barcelona renuncia als animals exòtics

El Zoo de Barcelona vol deixar de ser una col·lecció d’animals exòtics per convertir-se en un punt de trobada de la recerca, conservació i divulgació de la fauna autòctona ibèrica i mediterrània. És una línia que ja segueixen alguns zoos de referència com ara els de Nova York, Londres i San Diego. La decisió és fruit del treball realitzat el 2016 pel Grup de Treball del Zoo, que va advocar pel benestar animal com a element imprescindible a totes les accions.

Seguint aquestes indicacions el zoo promourà especialment la conservació d’espècies amenaçades o en perill d’extinció i de fauna autòctona i mediterrània; l’impuls de la recerca i la intensificació de la funció educativa del zoo. En concret es prioritzaran:  

  1. Les espècies de la fauna autòctona.Passant del 15% del total a més del 30% del total en una primera fase.
  2. Les espècies amb un alt nivell d’amenaçaa la natura. Passant del 22% del total al 40% del total en curt termini.
  3. Les espècies per les quals existeixin plans de conservació.

Fauna autòctona
El pla estratègic proposat vol consolidar la transformació del Zoo com a referent en l’àmbit de fauna salvatge local i propera geogràficament, en el marc de la Conservació de la Mediterrània. Alguns exemples són: el tritó del Montseny, la trenca a les terres de ponent, la tortuga del rierol, els amfibis a l’Empordà, el seguiment de la llúdriga al Besòs, el seguiment dels rorquals del mar catalano-balear, les papallones a l’Àrea Metropolitana així  com el fartet al delta del Llobregat, la tortuga mediterrània o bé la reintroducció del ferreret a Mallorca, sense desmereixi cap dels altres. Es potenciaran els acords amb centres de recerca i administracions locals de tot el territori. Aquest any el 69% de la dotació econòmica a projectes de conservació in situ es destinarà a fauna autòctona, el 23% a fauna al·lòctona i un 6% a altres.

Canvis físics
El desenvolupament dels tres eixos fonamentals comportarà també una metamorfosi de l’espai físic. El Zoo redistribuirà els seus espais per tals d’aconseguir infraestructures estructurades en termes de biomes i taxons.

  • Es crearan els nous espais: bioma de la mediterrània, com àmbit prioritari del Zoo, centre de biodiversitat marina, papallonari i Pavelló d’invertebrats.
  • Es finalitzarà el bioma de la sabana del Sahel, i el bioma d’insularitat de Madagascar.
  • Es milloraran la resta d’instal·lacions agrupant-les sempre que sigui possible per taxons (com ara els primats o els dragons de Komodo),
  • Es millorarà l’espai públic i s’establiran nous equipaments imperatius per a la funció del Zoo: nova àrea d’educació, àrea logística, xarxes de servei, etc.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s