Als catalans els agrada sopar fora de casa

Gairebé el 60% de la població surt a sopar els caps de setmana i més de la meitat esmorzen fora, per raons laborals.

La majoria de catalans que menja fora de casa a Catalunya ho fa uns 3,5 cops per setmana, per gust o per raons laborals. La preferència és sopar fora el cap de setmana (57,1%) però molts es veuen forçats a esmorzar fora per qüestions laborals (55%). Un 27% no es pot permetre sortir de casa ni un cop. L’estudi La restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències, encarregat per la Generalitat, radiografia els gustos i costums dels catalans.

Les dades dibuixen un país on els àpats fora de casa estan normalitzats: gairebé el 50% de la gent dina entre setmana, per exemple, i més del 40% també ho fa el cap de setmana. A Catalunya hi ha 43.000 establiments de restauració, 40.000 empreses i 185.000 persones empleades, el 6% del total de l’ocupació del país.

Bars moderns i take away
Per esmorzar els establiments preferits són bars, cafeteries tradicionals o fleques. Els millennials, però trien llocs que podríem titllar de moderns. La mitjana de despesa entre setmana és de 3,46 euros i es multiplica per dos el cap de setmana.

Els més joves també són fans del take away i el menjar ràpid. Els membres de la generació X (nascuts entre el 1965 i el 1980) són els que més sopen fora els caps de setmana (es gasten uns 22 euros) i la generació boomer (nascuts entre el 1946 i el 1964) són els que menys surten els festius, però en canvi surten a dinar (i es gasten, de mitjana, 21,9 euros).

En relació a la despesa, un 27,1% de la població enquestada l’ha augmentada en els darrers sis mesos, mentre que el 60,3% l’ha mantingut. Això vol dir que el 90% dels consumidors han gastat igual o més en el darrer mig any.

Els comensals valoren en un 7,3 sobre 10 els restaurants catalans i el 60% afirma que la restauració és superior a la d’altres països que han visitat.

Comensals satisfets
Una altra dada que es desprèn d’aquest estudi és l’elevat grau de satisfacció dels catalans amb els restaurants del país. La puntuació de l’oferta de restauració és d’un 7,3 sobre 10, una molt bona nota i més si es té en compte que el 60% dels enquestats asseguren que el servei de restauració de Catalunya és superior al d’altres països que han visitat.

La meitat dels catalans, el 49,5%, va als restaurants seguint les recomanacions que els fan amics, familiars o coneguts. El boca-orella, doncs, és encara la millor propaganda d’un establiment, tot i que ja hi ha un 35% de la població que busca recomanacions a Internet.

El 35,2% busca informació per Internet, una xifra que puja fins al 48,7% en els millennials. En el cas de la gent de la generació X, el 40,8% consulta Internet, i només el 18,8% dels boomers utilitza les TIC. És qüestió d’edat, doncs.

Les aplicacions, webs o xarxes més utilitzades són TripAdvisor (51,6%), seguit d’El Tenedor (44%), Google Maps (39,8%), Facebook (27,9%), Restaurantes.com (26%) i Instagram (17,8%).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s