Benvinguda a la Vil·la Urània

Nou espai al barri del Putxet, a Sant Gervasi, que inclou un centre cívic, casal juvenil, espai infantil i projectes de divulgació.

40001853854_52acf6d7b0_z

El districte de Sarrià-Sant Gervasi ha inaugurat un nou equipament, la Vil·la Urània, al carrer Saragossa número 29, al Putxet. Serà el primer equipament de la ciutat dedicat a la divulgació científica i parteix del llegat que va fer l’astrònom Josep Comas i Solà de la seva casa a la ciutat.

L’equipament desenvolupa dos projectes singulars, un que gira al voltant de la divulgació científica, conforme el llegat de l’astrònom Josep Comas i Solà, propietari de la primera casa de Vil·la Urània, i la Galeria Urània, que promou l’art tèxtil i el craft. També compta amb un espai familiar de 0 a 3 anys, un casal Infantil per a infants de 4 a 12 anys i un Centre Cívic amb tallers per a adults i activitats per a totes les edats. La gestió es treballa amb la participació de la Federació d’Entitats de Vil·la Urània, les entitats socials i les científiques de l’entorn.

Edifici sostenible
El nou edifici, que es troba adjacent a la casa original de Vil·la Urània, té una superfície construïda de 3.242,25 metres quadrats. Repartits en 8 plantes, l’espai compta amb un sistema de climatització innovador i sostenible que el fa autosuficient gràcies a un sistema de vegetació i lames de vidre que regulen constantment la temperatura.

A més, es pot passar directament d’un edifici a l’altre per la planta soterrània, per la planta baixa i per la passarel·la de la primera planta, a través de la qual es pot accedir a la terrassa de l’antiga Vil·la Urània.

La casa original de Josep Comas i Solà ha estat totalment rehabilitada. La planta baixa, molt lluminosa, serà un espai relacional que es prolonga amb una petita terrassa i un jardinet per la banda de Via Augusta. A la planta soterrània s’ha dedicat un espai expositiu a la figura de l’astrònom.

L’edifici nou es projecta cap al mar amb una façana de vidre darrera la qual unes lames i diferents plantes modulen l’entrada de sol i d’aire que contribueixen a una climatització més sostenible de l’equipament. A dins, les parets i portes són de vidre per tal que el sistema de climatització funcioni de manera òptima a cada espai.

L’equipament de Vil·la Urània ha suposat una inversió total de 8.355.674 euros (IVA inclòs)

Un astrònom pioner
Josep Comas i Solà (1868-1937) va ser un astrònom i divulgador científic barceloní. Pioner de l’astronomia moderna, va realitzar moltes de les seves observacions des del seu domicili, a Vil·la Urània. En morir, va llegar aquest edifici a la ciutat de Barcelona demanant expressament que es fes servir com a “observatori popular, grup escolar o institució cultural”.

A més, va dirigir l’Observatori Fabra des de la seva creació l’any 1904 i va escriure durant molts anys de manera regular articles sobre astronomia i ciències.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s