Eines per protegir els menors a Internet

Frau de comptes bancaris, robatori d’identitat, ciberbullying, grooming, assetjament, relacions amb estranys, són els perills més freqüents en la vida online

Si seguim les normes bàsiques de seguretat no hauríem de tenir problemes amb la seguretat de les nostres dades, però hi ha casos que mereixen una atenció especial. Internet és un lloc ple d’oportunitats per als menors, on poden aprendre, comunicar-se o jugar. Però també hi ha alguns riscos i consells de seguretat que han de conèixer per evitar problemes.

Ciberbullyng o ciberassetjament
Prevenir-lo és difícil però no impossible. Des dels centres educatius hi ha programes que intenten fomentar la ciberconvivència positiva i lluitar contra la violència digital, però si n’ets una víctima tens recursos al teu abast per intentar aturar-lo. El portal de l’associació Pantallasamigas.net ens proposa alguns: No respondre mai a les provocacions, Abandonar la connexió si us molesten, No facilitar dades personals, Guardar les proves si us assetgen, Advertiu a qui us assetja que està cometent un delicte…

Compres per Internet
És molt còmode comprar sense moure’ns de casa i sense estar pendent de l’hora de tancament de la botiga, però qualsevol acció que impliqui moviment de dades personals i de diners té un risc afegit en matèria de seguretat. Cal llegir sempre la lletra petita de les condicions de compra, assegurar-nos que tenim totes les dades i que les botigues virtuals tenen un accés segur, entre d’altres coses. A la Guia per a comprar per Internet del Jove.cat trobarei tota la informació necessària per fer compres segures.

Antivirus i aplicacions de seguretat
Si us entra un virus en un dispositiu pot tenir conseqüències: robatori o esborrat d’informació, suplantació d’identitat o pèrdues econòmiques. Tingueu instal·lat i actualitzat un bon antivirus. N’hi ha de pagament i de gratuïts, tant per a ordinadors, com per a mòbils i per a tauletes. Sempre s’han de descarregar des de les pàgines oficials dels fabricants. També hauríeu d’acostumar-vos a limitar els permisos d’accés als dispositius creant diferents perfils d’usuari. Tingueu present que molts virus es transmeten mitjançant les xarxes socials.

Wi-Fi
No només podem ser víctimes de robatoris econòmics, també ens poden robar el senyal de la xarxa Wi-Fi que fem servir per connectar-nos a Internet des dels diferents dispositius. Si un intrús aconsegueix entrar a la nostra Wi-Fi ens pot perjudicar de diferents maneres: reducció de l’ample de banda, robatori de la informació transmesa, connexió directa amb els nostres dispositius i responsabilitat enfront accions il·lícites. Cal assignar el sistema de seguretat més avançat, canviar la contrasenya que vingui per defecte, canviar el nom de la Wi-Fi, modificar la contrasenya per canviar la configuració i apagar el “router” si hem de ser fora uns quants dies.

Webcams
Actualment tots els dispositius digitals porten “webcam”. Encara que no ens n’adonem, les càmeres aporten més informació de la que ens pensem i mostren imatges que potser no volíem compartir amb ningú. Tot el que es mostra per una “webcam” es pot gravar des de l’altra banda i, fent servir programari maliciós, la càmera pot ser controlada de forma remota sense que nosaltres puguem fer-hi res. Feu-la servir només amb usuaris de la màxima confiança i no feu res que no faríeu en públic. Mantingueu l’equip lliure de programari maliciós per evitar-ne el control remot. Gireu la càmera cap a un angle mort o tapar-la quan no la fem servir

Jocs en línia
Encara que no ho sembli, els perfils d’usuari de plataformes de jocs en línia poden convertir-se en quelcom molt valuós per a d’altres jugadors. En els jocs en línia es guanyen béns o diners virtuals, punts, experiència o articles màgics, entre d’altres coses. Aquests premis poden ser molt desitjats per d’altres jugadors que vulguin començar el joc amb avantatge sobre la resta d’usuaris o que vulguin revendre tot aquest paquet d’informació per obtenir-ne un benefici econòmic. Els ciberdelinqüents poden intentar segrestar els nostres comptes d’usuari i per això és important protegir el nostre perfil configurant de forma adequada els filtres de privacitat dels jocs, fent servir contrasenyes segures i no compartint-les mai amb ningú.

Seguretat al núvol
Els proveïdors de serveis al núvol també poden patir ciberatacs o errades de seguretat i impedir-nos accedir als nostres arxius o deixar les contrasenyes dels usuaris al descobert, com ha passat en els darrers anys. Si passa això tot el que tenim guardat al núvol és accessible i visible per a tothom. Guardeu el material en 2 proveïdors diferents, d’aquesta manera, si un falla encara ens quedarà l’altre. No feu servir la mateixa contrasenya per a tots els serveis que teniu en línia. Xifreu els documents que tenim emmagatzemats al núvol, així, encara que algú tingués accés a la contrasenya de la plataforma no podria accedir als arxius perquè no els podria desxifrar. Tingueu activada la verificació en 2 passos, si el proveïdor ho permet, d’aquesta manera només amb la contrasenya no n’hi hauria prou per tenir accés als nostres documents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s