El comerç de proximitat resisteix

Ciutat Vella, l’Eixample, Sant Martí, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia acumulen el 67% dels establiments de comerç al detall.

Barcelona compta amb 60.265 establiments actius. Més de la meitat (53%) es dediquen a activitats de serveis, mentre que al voltant de d’un terç (38%) són establiments de comerç al detall. Així es recull a l’Inventari de Locals 2016 elaborat per l’Ajuntament i que, amb informació carrer a carrer, és a disposició de tota la ciutadania al web http://www.barcelona.cat/comerc.

Entre les conclusions d’aquest document destaca que Sarrià-Sant Gervasi és el quart districte que compta amb més comerç al detall, 2.184 comerços, que representen un 37,84%. El rànquing l’encapçala Ciutat Vella, amb 3.150 establiments i un 50, 63% seguit de Gràcia (2.147 i 39,99%) i l’Eixample (5.641 i 38%). Les Corts, en canvi, és a la cua de la llista, amb 905 comerços que representen un 31,62%.

En relació amb les activitats específiques i la seva distribució, hi ha 3 categories que destaquen pel que fa al nombre d’establiments: els serveis de restauració (restaurants, bars i hotels), el comerç de productes quotidians alimentaris i l’equipament personal. Aquestes 3 categories concentren prop del 40% de tots els establiments de comerç i serveis de la ciutat (39,9%).

A Sarrià Sant Gervasi destaca la presència de bars i restaurants, 802; establiments relacionats amb equipaments personals, 699; quotidià alimentari, 692; sanitat, 302;parament de la llar, 279 o ensenyament, 259.

A Les Corts també manen els restaurants, 511; i abunden els establiments de productes quotidians alimentaris, 317; equipament personal, 218, ensenyament, 152; o finances i assegurances, 117.

A l’Eixample hi ha més bars i restaurants que a qualsevol altre districte: concretament 2.791, més de 1.300 més que el segon del rànquing, Ciutat Vella. Entre els models de negoci més abundant també hi trobem els comerços de productes quotidians alimentaris, 1.758; equipament personal, 1.309; parament de la llar, 543; sanitat i assistència, 399 o finances i assegurances, 377.

Productes de proximitat
En el grup de producte quotidià alimentari (begudes, carn i porc, fruites i verdures, ous, pa i pastisseria, peix i mariscos…), destaquen per nombre d’establiments els districtes de l’Eixample (1.758) i també Ciutat Vella (1.088), però són els districtes d’Horta-Guinardó (49,3%), Nou Barris (46,5%), Sants-Montjuïc (43%) i Sant Martí (42%) aquells que, del comerç en detall, en representen un tant per cent més elevat.

En Oci i cultura (informàtica, joguines, esports, diaris, música…), és l’Eixample, amb 592 establiments, el que té el nombre més elevat i també el tant per cent més alt. Són els districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i l’Eixample els que representen un percentatge més alt en la classificació d’establiments (grans magatzems, maquinària, segells, òptiques i fotografia i souvenirs i basars).

En el cas del sector de serveis, la concentració és molt més intensa a l’Eixample, amb 7.720 establiments de serveis (una quarta part del conjunt de la ciutat), amb focus importants d’activitat a Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sarrià – Sant Gervasi. Aquests 4 districtes acumulen el 56,5% de les activitats de serveis, mentre que la resta de districtes, tot i tenir un volum d’establiments significatiu, se situen en nivells menors.

Ciutat Vella concentra el nombre més gran de restaurants, bars i hotels (55,29%) respecte al total de serveis, i és l’Eixample el districte que té el nombre més alt d’establiments de restauració, bars i hotels amb un total de 2.791, i té també un alt percentatge respecte al total (36,15%). Una de les categories que també destaca pel que fa a percentatge és la categoria de sanitat i assistència en els districtes de l’Eixample i Sarrià – Sant Gervasi.

Si entrem en el detall de les dades, l’Eixample té el nombre més gran d’establiments de serveis en matèria d’activitats immobiliàries (225), seguit per Sarrià – Sant Gervasi (99) i per Sant Martí (103). Les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i Sant Andreu com tres districtes que representen més d’un 8% en matèria d’Ensenyament respecte al total de les categories de serveis del districte.

Finalment, cal destacar els establiments de Finances i assegurances, que lidera l’Eixample (377), però pel que fa al tant per cent respecte al total de serveis són els districtes de les Corts, Nou barris i Sarrià – Sant Gervasi els que més proporció d’establiments d’aquesta categoria tenen. En matèria de manteniment, neteja i producció, és el districte de Sant Martí el que en té una proporció més gran.

Barcelona compta en total amb 78.033 locals en planta baixa. D’ells, els actius són 60.265 (77,2%), mentre que s’han detectat 4.745 sense activitat, però susceptible de tenir-ne perquè estan en lloguer, venda o traspàs (6,1%). I 13.023 locals sense informació exacta. D’ells, sabem que 3.106 sabem que tenen altres usos com habitatge, garatges o instal·lacions (transformador, per exemple). La resta són locals sense cap activitats sobre el seu possible ús actual o futur.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s