Què és exactament el Certificat d’Eficiència Energètica?

Si últimament heu comprat, venut o llogat un immoble segur que us hauran demanat el “certificat d’eficiència energètica” o “certificat energètic” (CEE). Des de l’1 de juny de 2013 és obligatori que el propietari d’un local, oficina o habitatge objecte d’una operació compravenda o de lloguer disposi d’aquest document.

El certificat d’eficiència energètica és un document oficial redactat per un tècnic professional homologat (arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer o enginyer tècnic) on s’informa de com d’eficient és un immoble, en funció de les seves característiques: envolvent tèrmica, instal·lacions, ventilació, il·luminació, etc. També suggereix mesures d’estalvi energètic. L’eficiència es qualifica amb una lletra, l’anomenada etiqueta energètica, que ens serà útil per poder comparar dos immobles des del punt de vista de la seva eficiència energètica.

En aquesta etiqueta es mostren les dades de l’edifici i de l’habitatge, oficina o local, i la seva qualificació en una escala de 7 lletres correlatives de la lletra A (la més eficient energèticament) expressada en color verd a la lletra G (la menys eficient energèticament) expressada en color vermell. També consten, entre altres dades, la informació sobre el consum d’energia anual (kWh/any i kWh/m2) i sobre el consum de CO2 Anual (kgCO2/any i kgCO2/m2).

És obligatori que el certificat d’eficiència energètica acompanyi qualsevol activitat comercial que es realitzi per llogar o vendre un immoble, i ha de ser visible en l’aparador de les agències immobiliàries i en els anuncis que es publiquin als diferents portals d’internet.

El cost d’obtenir el certificat d’eficiència energètica varia en funció del certificador que es contracti i del tipus d’immoble, però malgrat que no és un document excessivament costós, el seu preu pot oscil·lar entre els 60 € amb les taxes incloses fins als 200 € aproximadament.

Els terminis d’obtenció també són variables, en funció dels temps d’elaboració que necessita el tècnic professional per redactar el certificat i la posterior assignació de l’etiqueta energètica. I també varia en funció de la Comunitat Autònoma, ja que cadascuna estableix els seus propis criteris de registre. A Catalunya, de mitjana, el termini d’obtenció del certificat és d’una a dues setmanes, però és recomanable sol·licitar-ho amb una antelació mínima de 30 dies.

Tant l’etiqueta com el certificat energètic caduquen al cap 10 anys des de la seva emissió. Tanmateix, la data de caducitat variarà si el propietari, abans del venciment, decideix actualitzar-ho.

Hi ha, no obstant això, alguns immobles exempts d’haver de disposar d’aquest certificat, són sobretot edificis de tipus històric o cultural, com per exemple edificis històrics protegits o de culte religiós, o edificacions comprades per ser enderrocades.

Jordi Benito
Expert en habitatge i Director de 080 Real Estate.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s