Es pot gaudir del sexe enmig de tant estrès?

Un estudi adverteix que el 70% de les relacions sexuals sota símptomes d’estrès són poc o gens satisfactòries.

Les situacions d’estrès alteren la nostra vida quotidiana, afecten a tot el nostre cos i, per tant, també a la nostra sexualitat. Els motius pels quals no es gaudeix del sexe quan un o ambdós membres de la parella estan sota símptomes d’estrès son diversos.

L ’ansietat com a causa
Quan patim ansietat el nostre cos ho percep com una “situació de perill” i s’activa per fer-li front. Estem nerviosos, inquiets, preocupats, irritables… Tota la nostra atenció es centra en resoldre el problema que ens genera angoixa. A més, és habitual que patim mal de cap, tensió muscular i un cansament generalitzat que ens afectarà al nostre desig sexual.

L’ansietat resulta incompatible amb les sensacions plaents que podem experimentar durant la relació sexual. Si estem preocupats per qualsevol tema personal és freqüent que ens costi concentrar-nos i prestem poca atenció als estímuls plaents que estem reben perquè es consideren secundaris.

Per molt bona que sigui l’estimulació que rebem per part de la parella, si la nostra ment està a un altre lloc, el resultat de l’experiència eròtica serà poc satisfactori. L’angoixa és un gran enemic dels plaers i, per tant, de la sexualitat.

L’ansietat resulta incompatible amb les sensacions plaents que podem experimentar durant la relació sexual. A més, és habitual que patim mal de cap, tensió muscular i un cansament generalitzat que ens afectarà al nostre desig sexual.

La sexualitat com a causa de l’ansietat
Per altra banda, la nostra pròpia sexualitat lluny de ser una activitat satisfactòria, pot convertir-se en una font d’ansietat dificultant així que en puguem gaudir-ne.

Tant els homes com les dones, podem estar psicològicament molt excitats, però el nostre cos no respondre, perquè hi ha elements com certes pors, creences o pressions que són molt potents i són capaços d’inhibir la resposta sexual d’excitació provocant en els homes problemes d’erecció o ejaculació precoç i, en el cas de les dones problemes de lubricació que, en alguns casos pot provocar dolor i dificultats per arribar a l’orgasme.

Davant una nova parella o relació sexual és normal que sentim cert nervis, però si anticipem que anirà malament o no com nosaltres voldríem es probable que es converteixi en ansietat.

Tanmateix, una educació sexual inadequada o insuficient produeix que tinguem molts prejudicis, mites i idees errònies que fan que actuem amb por o ansietat davant situacions sexual que formen part de la sexualitat quotidiana.

L’angoixa es genera quan associem certs pensament negatius amb la situació sexual: “estaré a l’alçada”, “no sóc un bon/a amant”, “no tinc un cos desitjable”, “no satisfaré a la parella”, “no arribaré a l’orgasme o hi arribaré massa ràpid”, “perdré l’erecció”…

Això provoca que estem més preocupats per les conseqüències emocionals i relacionals de no complir les expectatives que de gaudir de les sensacions eròtiques. Ens obliguem a tenir certs resultats i sinó, considerem que la relació sexual ha estat un fracàs.

Tots aquests pensaments, generen un gran nivell d’ansietat que ens impedeix concentrar-nos en el que estem fent i sentit i, ens dificultarà poder abandonar-nos i, si no ens abandonem no hi haurà plaer. En comptes de viure les relacions sexuals amb espontaneïtat, ens col·loquem en un rol d’observadors, qüestionant i criticant cada cosa que fem, i així és difícil que les nostres relacions siguin satisfactòries.

Què podem fer?

  • Comunica’t amb la teva parella. Comparteix el que et preocupa, el que t’allibera i disminueix el grau d’ansietat. A més, deixa que l’altre entengui la situació i no es senti responsable del que està passant. Podeu buscar una solució junts.
  • Augmenta els moments d’intimitat, jocs sexuals i carícies. Juga amb la teva parella,no et fixis objectius, gaudeix de la connexió amb l’altre persona, us podeu donar massatges, dutxar-vos junts….
  • Cuida el teu cos. Mitjançant una bona alimentació i exercici físic. Ja que ens ajudarà a mantenir a ratlla l’ansietat.

Maria Martinez
Psicòloga i Sexòloga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s