Carla Simon, triomfa als Premis Gaudí

Estiu 1993, Incerta Glòria i Tierra firme, les grans guanyadores dels Premis Gaudí

Estiu 1993 va ser la gran guanyadora de la nit del cinema català, després de fer-se amb els premis a Millor pel·lícula, Millor direcció i Millor guió per Carla Simón. Aquesta òpera prima també es va endur els Gaudí a Millor actriu secundària per Bruna Cusí i a Millor muntatge per Ana Pfaff i Dídac Palou. Són cinc de les catorze categories a les que optava, i se sumen als nombrosos guardons que ja ha recollit al Festival de Berlin, als premis Feroz, als Fotogramas o al Festival de Málaga. I encara falten els Goya.

Carla Simón recull el Premi Gaudí al Millor direcció per Estiu 1993

Incerta glòria, la pel·lícula amb el rècord de nominacions de la història dels Gaudí juntament amb Eva (2012), s’ha endut vuit dels setze premis als que optava, entre ells el de Núria Prims com a Millor protagonista femenina i el de Millor actor secundari per Oriol Pla. La pel·lícula d’Agustí Villaronga també ha recollit els guardons a Millor direcció de producció per Aleix Castellón; Millor fotografia per Josep Maria Civit; Millor vestuari per Mercè Paloma; Millor maquillatge i perruqueria per Alma Casal; Millor so per Fernando Novillo, Xavier Mas i Ricard Galceran; i Millors efectes especials/digitals per Manuel López Egea i Bernat Aragonés.

Oriol Pla

Carlos Marques-Marcet es va emportar el premi a la Millor pel·lícula en llengua no catalana per Tierra firme, dos anys després de guanyar aquest mateix premi per 10.000 KM. També és la segona vegada per David Verdaguer, que guanya el seu segon Gaudí a Millor protagonista masculí novament sota la direcció de Marques-Marcet. Tierra firme competia amb Júlia ist d’Elena Martín, La llamada, de Javier Ambrossi i Javier Calvo, reconeguda amb el nou Premi del públic, i La librería, d’Isabel Coixet, que partia amb dotze nominacions i s’ha emportat finalment dues estatuetes: a la Millor direcció artística per Llorenç Miquel i a la Millor música original per Alfonso Vilallonga.  El Premi Gaudí a la Millor pel·lícula europea va ser per Dunkerke, dirigida i escrita per Christopher Nolan i produïda per Syncopy Production.

Paritat històrica
El talent de les dones va ser reconegut amb onze premis Gaudí. A més de les dues categories d’interpretació femenina, enguany Carla Simón es va imposar a direcció i guió (Estiu 1993); Lucija Stojevic a documental (La Chana); Laura Ferrés a curtmetratge (Los desheredados); Sílvia Quer a pel·lícula per a televisió (La llum d’Elna); Anna Pfaff a muntatge (compartit amb Dídac Palou per Estiu 1993); Mercè Paloma  a vestuari (Incerta glòria), i Alma Casal a maquillatge i perruqueria (Incerta glòria). També és una productora, Valérie Delpierre (Inicia Films), qui ha estat al capdavant del Gaudí a la Millor pel·lícula, Estiu 1993. Aquestes estatuetes dibuixen per primer cop als Premis Gaudí un palmarès paritari, fruit d’unes nominacions en les quals les dones ja superaven el 40%.

Mercedes Sampietro va ser distingida amb el Gaudí d’Honor-Miquel Porter en reconeixement a la seva extraordinària trajectòria cinematogràfica. El guardó, que ha recollit de mans de Juanjo Puigcorbé, Diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, ha reconegut anteriorment les carreres de Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016) i Josep Maria Pou (2017).

copia-de-x-premis-gaudi1152-26995

La recaptació del cinema català el 2017
El Gaudí a la Millor pel·lícula d’animació va ser per a Tadeu Jones 2: el secret del rei Mides. La producció d’Ikiru Films, dirigida per Enrique Gato i David Alonso, encapçala la recaptació espanyola del 2017, fregant els 18 milions d’euros i superant els 3 milions d’espectadors. Dels 103.721.266 € acumulats pel cinema espanyol l’any passat, gairebé un 40% (38.248.318 €) correspon a produccions catalanes, amb set títols que superen el milió d’euros a taquilla: Contratiempo, El Guardián invisible, La llamada, La librería, Abracadabra, Deep i Estiu 1993.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s